Francuzi traže „oproštaj“ Rusima: Koštalo nas je

rusija-francuska-serb.rs

Francuska i Ruska zastava na evropskom vetru (foto:newstes.ru)

Francuski Senat razmatraće na javnoj sednici u sredu 8. juna predlog evropske rezolucije o režimu sankcija EU protiv Ruske Federacije.

Predlog je podnela senatska Komisija za spoljne poslove, odbranu i oružane snage, piše na sajtu Senata.

Francuski senatori predlažu postepeno ublažavanje ekonomskih sektorskih sancija, preispitivanje diplomatskih i političkih sankcija i ukidanje sankcije protiv ruskih parlamentaraca.

Autori predloga rezolucije senatske Komisije, senatori Iv Pozo di Borgo i Simon Situr, traže da se bez odlaganja ukinu sancije protiv pojedinaca među ruskim parlamentarcima, s tim da bi to ublažavanje evropskih sankcija moralo da bude praćeno identičnim merama sa ruske strane, pre svega sanitarnim.

Francuski senatori su, kako je navedeno na sajtu, napomenuli da sankcije protiv Rusije u raznim kategorijama nisu bile beskorisne, ali su naglasili da one koštaju i da su izmenile odnose Rusije sa EU.

„Pored toga, kao odgovor na naše sankcije, Rusija je usvojila sanitarne kontrasankcije koje pogađaju našu poljoprivredu, ističe Situr, uz podsećanje da Evropski savet treba da se krajem juna izjasni o njihovom eventualnom produženju.

Kako je istakao Situr, trenutna situacija nije zadovoljavajuća ni za Rusiju, ni za EU, ni za njene države članice, ni za Ukrajinu, te zato treba iz takve situacije izaći prema preciznim modalitetima koji su detaljno predstavljeni u predlogu evropske rezolucije koju su senatori pripremili, a upućena je vladi.

Di Borgo kaže da se u predlogu postepeno ukidanje sektorskih ekonomskih sankcija protiv Rusije vezuje za značajan i ciljani napredak u primeni sporazuma iz Minska.

„Tražimo i preispitivanje diplomatskih i političkih sankcija, uz obnovu bilateralnih sastanaka na visokom nivou između država članica EU i Rusije“, precizirao je on.

Situr i Di Borgo kažu i da treba prevazići ukrajinsko pitanje u „osnovnom cilju, a to je, s obzirom na međunarodnu situaciju, uspostavljanje strateškog partnerstva između EU i Rusije“ jer je „obnova poverenja neophodna“.

Predlog evropske rezolucije biće predmet debate sa vladom, objašnjeno je na sajtu Senata.

I nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer pomenuo je krajem maja mogućnost smanjenja sankcija Rusiji „korak po korak“ ukoliko bude napretka u primeni mirovnih sporazuma o Ukrajini.

„Nadam se da će do kraja juna biti napretka i onda možemo da vidimo da li možemo da smanjimo sankcije korak po korak ili ostajemo na merama koje sada imamo“, kazao je Štajnmajer novinarima tokom posete estonskoj prestonici Talinu 27. maja, a preneo AFP.

(www.serb.rs)