Francuska ponovo na udaru

francuska-napad-sveštenik-žrtva-serb.rs

Napad koji se dogodio u crkvi u francuskom mestu Sent Etjen du Ruvraj (foto:www.foxnews.com)

Dvojica muškaraca su ubila sveštenika nožem i držala nekoliko talaca u crkvi u mestu Sent Etjen du Ruvraj, pre nego što su ih ubili francuski specijalci.

Otmičari su prerezali grkljan svešteniku i noževima povredili neke od preostalih četvoro talaca – dve časne sestre i dvoje vernika.

Jedan od talaca je u kritičnom stanju, na aparatima je i trenutno je „između života i smrti“, rekao je portparol policije. Nezvanično, u pitanju je jedna od časnih sestara.

Zasad nema više informacija o identitetu otmičara i njihovim motivima. Istraga prepuštena anti-terorističkoj jedinici francuskog Tužilaštva.

Dvojica napadača su oko 9.35h ušli u crkvu, uzeli taoce i zabarikadirali se, nakon čega su zgradu opkolili policija, specijalni anti-teroristički timovi, vojska i vatrogasci.

Otmičari su ubijeni nakon manje od 40 minuta opsade, ne u akciji policije, kako je prvobitno javljeno, već kada su izašli krozi portu iz crkve, saopšteno je iz policije

Kako javljaju lokalni mediji, tokom policijske akcije su se čuli pucnji i detonacije, verovatno od šok bombi.

Predsednik Fransoa Oland i ministar policije Bernar Kaznev su krenuli u Ruvraj, na sastanak sa policijskim čelnicima. Francuski premijer Manuel Vals je naveo da je u pitanju „varvarski čin“ i da će Francuska biti ujedinjena.

Francuska je u stanju povišene pripravnosti od pre dve nedelje, kada je napadač kamionom ubio više od 80 ljudi u Nici.

(www.serb.rs)