Farmeri stežu obruč oko Grčke

farmeri-blokada-grčka-serb.rs

Farmeri nastavljaju blokadu i narednih dana (foto:www.grreporter.info)

Nezadovoljni grčki poljoprivrednici stežu obruč i zatvaraju puteve širom zemlje, ali i granične prelaze. Po nekoliko sati dnevno,traktorima i poljoprivrednim mašinama preprečuju put i onemogućavaju prolaz vozila na magistralnim putevima ali i  na granici sa Albanijom, Makedonijom i Bugarskom…

Praktično, farmeri su bolkade postavili na 86 puteva i raskrsnica i, kako najavljuju, nameravaju da akciju protesta prošire jer su nezadovoljni odgovorima premijera Ciprasa koji i dalje brani nepopularni program penzionih i socijalnih reformi. Za sada,farmeri odbijaju pregovore sa premijerom jer kao prethodni uslov postavljaju zahtev da se predlog reformskog zakona u potpunosti povuče iz parlamenta gde je počela debate,i da se od početka,od nule, pregovara o novim uslovima.

Premijer Cipras,medjutim,odbija ovakvu vrstu pritiska iako je nejasno kako će se sve završiti i dokle su farmeri,a njih je u Grčkoj oko 700.000, spremni da idu. Govoreći u parlamentu gde je počelo razmatranje predloženih reformi,Cipras je još jednom stavio do znanja da reforma penzionog sistema mora da se što pre sprovede jer u protivnom, ceo sistem suočiće se sa kolapsom. Cipras tvrdi da reforme ne podrazumevaju nova smanjenja osnovica penzija,mada je u preksi jasno da će posredno,kroz povećanje doprinosa,na kraju, penzioneri,naročito oni budući,imati primanja manja i do 30 posto. Povećanje doprinosa za socijalno osiguranje najviše pogađa samostalne delatnosi ali i poljoprivrednike jer će im gotovo 70 posto prihoda odlaziti za penzijske fondove i razne poreze.

Cipras koji sunarodnicima pokušava da objasni da se radi o rešenju koje znači da će  buduće generacije konačno imati regulisani penzioni sistem, podseća da je za smanjenje rashoda u ovoj sferi od 1,8 milijaru evra glasala i opozicija kada je letos dogovaran novi paket kreditne pomoći. Poverioci sada insistiraju na striktnom sprovođenju ovih reformi zanemarujući rastući talas socijalnog nezadovoljstva koji se ozbiljno širi Grčkom.

Pored poljoprivrednika koji blokiraju važne puteve u zemlji, u tzv. protestu kravata, (reč je o opoziciji ali i onima koji nose kravate na radnom mestu za razliku od premijera Ciprasa , članova vlade i Sirize koji se i na najvažnijim medjunarodnim susretima pojavljuju bez njih  jer im je to deo levičarskog imidža) i dalje nesmanjenom žestinom učestvuju  advokati, notari, inženjeri, lekari, apotekari… Pridružili su se i novinari koji, kao i lučki radnici i mornari koji su ponovo  u štrajku. U štrajk stupaju i prodavci na pijacama, a farmeri svakodnevno tone pomorandži, limuna i povrća dela narodu. Na atinskim trgovima došlo je do tuče penzionera i nazaposlenih koji su pokušavali da se domognu hrane koju su farmeri delili iz kamiona.

Do kraja nedelje, ukoliko ne bude nekih izmena u poziciji vlade, obustavu rada najavljuju zaposleni u javnom sekotoru, opštinske službe… Svakodnevno, ispred parlamenta i u centru Atine organizuju se protestni mitinzi. Čini se da je cela Grčka ustala protiv vladinih mera. Kako će ih premijer Cipras odbraniti, hoće li naći novu argumentaciju sem upozorenja da se „mora dalje da ne bi bilo gore“… Do tada,obruč blokada se steže, nezadovoljstvo raste a 4.februara, Grčka će biti blokirana generalnim štrajkom.

 

(www.serb.rs)