Evakuisane dve nuklearke u Belgiji

brisel-nakon-bombi-serb.rs

Belgiski vojnik (foto:www.aktual24.ro)

Nakon današnjih terorističkih napada u Briselu, na zahtev belgijskih vlasti evakuisane su dve nuklerne centrale, u Dulu i Tijangu.

ko svih sedam nuklearnih centrala u zemlji pojačane su mere bezbednosti uz povećano prisustvo vojske, prenosi Rojters.

Zaposleni koji nisu neophodni za funkcionisanje nukleraki u Dulu i Tijangu poslati su kući, a portparol kompanije Enži koja je vlasnik svih sedam nukleranih centrala u Belgiji je saopštio da je osoblje potrebno za rad elektrane ostalo na poslu.

brisel-posle-eksplozije-2-serb.rs

Vojska i policija na ulicama Brisela (foto:www.pbs.org)

„Samo oni koji su zaista neophodni ostaju, drugi su poslati kući, rekla je Nele Skerling, portparolka belgijske Federalne agencije za nuklearnu kontrolu, belgijskom denvniku „Het laste nieuvs“.

Ona je navela da je ova odluka deo bezbednosnih mera koje se preduzimaju u slučaju visokog stepena uzbune.

Prema njenim rečima, belgijske nuklearne centrale će nastaviti da funkcionišu sa brojem ljudi sličnim kao za vikend kako bi se osiguralo da neovlašćena lica ne udju u centrale.

nuklearna-centrala-belgija-dul-serb.es

Nuklearna centrala u Dulu ,Belgija (foto:www.rt.com)

„Na mestima poput ovih radi oko 1.000 ljudi. Oni su dobro provereni, ali bolje da preduzmemo sve mere nego da žalimo“, rekla je ona.

U Belgijskoj agenciji za nukleranu kontrolu Rojtersu je rečeno da su oko svih nuklarnih centrala pojačane mere bezbednosti, uz „pojačano prisustvo vojske.“

(www.serb.rs)