Erdogan i Putin zainteresovani za Turski tok

putin-erdogan-turska-rusija-serb.rs

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin (foto:news.yahoo.com)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je predsedniku rusije Vladimiru Putinu zainteresovanost za energetske projekte Turski tok i nuklearnu elektranu Akuja.

ANTALIJA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je predsedniku rusije Vladimiru Putinu zainteresovanost za energetske projekte Turski tok i nuklearnu elektranu Akuja.

„U susretu dva predsednika na marginama samita G20 razmatrani su projekti Turski tok i Akuja i potvrđena je zainteresovanost. Polje za saradnju je veoma široko“, rekao je novinarima pres sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, sednica međudržavne komisije Rusije i Turske održaće se u Sankt Peterburgu 15. decembra, preneo je Tas.

Šef Gasproma Aleksej Miler je novinarima u Antaliji ranije danas rekao da projekat Turski tok može da bude realizovan u vrlo kratkom roku, iako međuvladin sporazum još nije potpisan.

Razlog za takav stav on vidi u tome što je sa turskom stranom postignut dogovor da cevi po dnu Crnog mora budu položene na isti koridor koji je planiran za projekat Južni tok. On je podsetio da se ta dva projekta podudaraju u dve trećine trase. Pri tome su za Južni tok obavljena sva istraživanja i pripremne radnje koje se mogu iskoristiti za Turski tok, zbog čega njegova realizacija može da počne za kratko vreme.

Miler nije precizirao konkretne rokove jer, kako je rekao, sve zavisi od potpisivanja međuvladinog sporazuma.

On je takođe izrazio uverenje da će konačni dogovori o zapadnoj maršruti za isporuke gasa u Kinu (Snaga Sibira 2) biti postignuti naredne godine.

(www.serb.rs)