Da li premeštanje nuklearnog naoružanja znači izlazak Turske iz NATO-a?

nato-baza-Indžirlik-serb.rs

NATO baza Indžirlik u Turskoj (foto:fa.rfi.fr)

SAD su počele da premeštaju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju zbog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare.

Prema različitim podacima, od 20 do 50 jedinica taktičkog nuklearnog oružja SAD prebacuju iz Indžirlika u bazu Deveselu.

Eksperte trenutno interesuje odgovor na sledeće pitanje: da li oslobađanje znači Indžirlika da će Turska izaći iz NATO-a?

Međutim, u Turskoj ne prestaju protesti. Turci pale američke zastave, traže zatvaranje avio-baze Indžirlik i prebacivanje nuklearnih bombi koje se tamo čuvaju na zahtev NATO-a još od Hladnog rata.

Ispod turske baze se trenutno nalazi 50 atomskih bombi tipa B61. To je četvrtina čitavog nuklearnog potencijala NATO-a. Snaga bojevih glava dostiže 170 kilotona. Treba naglasiti da je za uništavanje Hirošime Amerikancima bilo potrebno 15 kilotona municije. Međutim, Indžirlik se nalazi samo 100 kilometara od sirijske granice, gde su u toku borbe protiv terorizma.

„Nakon pokušaja vojnog puča odnosi između SAD i Turske su se toliko pogoršali da Vašington više ne poverava Ankari čuvanje svog oružja. Zato je i odlučio da ga premesti u vazdušnu bazu Deveselu u Rumuniji“, navodi belgijski list „Evroaktiv“.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rumunije negirao izveštaje o premeštanju nuklearnog naoružanju iz Indžirlika u Deveselu.

(www.serb.rs)