CNN: Sve više džihadista stiže u Evropu sa migrantima

izbeglice-vojno-sposobni-muškarci-serb.rs

Izbeglice iz Sirije (foto:pannonrtv.com)

Krijumčari imaju sve više posla na obali Libije u protekla dva meseca i pri tom ne prebacuju u Evropu samo one koji beže od rata.

U Evropu stižu i oni koji su rat izazvali – pripadnici Islamske države.

Kako prenosi CNN, džihadisti, naime, nastoje da prebace svoje borce brodovima u Tursku, Grčku ili Italiju i spremni su to dobro da plate, a cena za grupu od 25 ljudi je 40.000 dolara.

U ratom razrušenoj Libiji novinari CNN su razgovarali sa ljudima koji organizuju takva putovanja prepunim brodovima ka Evropi, ali toga su svesni i zapadni zvaničnici.

Jedan neimenovani zvaničnik je za američku mrežu rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će ID pokušati da ubaci svoje borce među migrante koji brodovima stižu iz Libije u Evropu.

„SAD i Evropa moraju da reaguju zajedno, i to brzo“, rekao je neimenovani zvaničnik.

On je dodao da je stanje zaista alaramantno, pošto nije reč o jednom ili dvojici koji pokušavaju da se provuku pored migranata, već su to čitave grupe.

Novinari CNN su razgovarali i sa Abu Validom, čovekom koji im je otkrio da Libija nije jedina zemlja iz koje džihadisti pokušavaju da se dokopaju evropskog tla.

I iz Tunisa takođe, islamisti brodovima ilegalno ulaze u Evropu.

Abu Validovu priču potvrdila su i dva lokalna policajca koja kažu da su uhvatila nekoliko grupa pripadnika ID koji pokušavaju da se pomešani sa migrantima provuku neopaženo.

Zvaničnik libijske obaveštajne službe Ismail Šukuri rekao je da oni koji to pokušavaju, najčešće putuju sa porodicama, bez oružja, kao normalne izbeglice.

I u Evropi su svesni da u masi migranata koji dolaze svake nedelje, lako može da bude i džihadista, pa je Evropol pojačao rad na terenu tražeći ulazna mesta za nelegalni ulazak migranata na evropsko tlo, ali broj onih koji su već ušli nemoguće je utvrditi.

(www.serb.rs)