CG: Rasprava o poveranju vladi i novi protest

crna-gora-zastava-serb.rs

Zastava Crne Gore (foto:www.vijesti.me)

Nekoliko stotina pristalica opozicionog DF nastavilo je protest pred zgradom Skupštine Crne Gore koja počinje raspravu o poverenju vladi Mila Đukanovića.

Demokratski front protestima traži ostavku Đukanovićeve vlade i poziva celu opoziciju, ali i manju članicu vladajuće crnogorske koalicije Socijaldemokratsku partiju (SDP) da im se pridruže u protestima do pada vlade i formiranja prelazne koja bi pripremila izbore ove godine.

Okupljeni se na bulevaru ispred crnogorske skupštine s uzvicima negodovanja „Ua, ua“ i „Lopovi“ obraćaju ministrima koji dolaze na sednicu parlamenta.

Jedan od čelnika DF-a Milan Knežević izjavio je da će protest trajati sve dok parlament raspravlja o poverenju vladi. Ranije je najavljeno da bi rasprava trebalo da traje bar dva dana.

Knežević je rekao da odbacuje poziv opozicione Pozitivne Crne Gore da opozicija uđe u vladu na političkom i ekspertskom nivou i pripremi izbore.

Pozitivna Crna Gora je sinoć saopštila da uslovljava podršku vladi predlogom o ulasku predstavnika opozicije u izvršnu vlast.

Vlada bi s predstavnicima opozicije, prema predlogu Pozitivne, pripremila „fer i slobodne izbore“.

Knežević je saopštio da se DF ne zodovoljava manjom rekonstrukcijom vlade na čijem bi čelu ostao Đukanović, a u kojoj bi opoziciji pripala dva do tri ministarska mesta koja bi služila „kao dekor“ njegovoj vladi.

Skupština danas treba da počne raspravu o poverenju vladi koju je inicirao Đukanović krajem prošle godine.

Protiv njegove vlade su najavili da će glasiti SDP, koji je koalicioni partner Đukanovića, i deo opozicije koji ne bojkotuje rad parlamenta.

Podršku vladi najavile su manjinske partije s kojima je Đukanović u koaliciji.

Od Pozitivne Crne Gore zavisi odluka parlamenta, a ona je svoju podršku uslovila nekom vrste rekonstrukcije vlade.

(www.serb.rs)