Britanci učestvovali u obaranju ruskog aviona?

pad-ruskog-aviona-serb.rs

Mesto pada ruskog putničkog aviona A321 foto:www.thestar.com.my

Razgovori džihadista koje su snimile britanske tajne službe navodno je tekao na engleskom jeziku sa britanskim akcentom.

Sumnja se da su ti pripadnici Islamske države odgovorni ili su učestvovali u obaranju ruskog aviona u Egiptu sa 224 putnika i članova posade.

Britanski Telegraf navodi da je deo snimljenog razgovora naveo britanske zvaničnike da demantuju ruske i egipatske zvaničnike, odnosno njihove tvrdnje da je letelicu kompanije Kolavija oborio tehnički kvar.

Ipak, britanski medij se ograđuje i navodi da ne može da potvrdi ove informacije, kao i da je isuviše rano za tvrdnje da su džihadisti zaista Britanci, samo zato što se u njihovom razgovoru primećuje britanski akcenat.

“Ukoliko se ovi navodi obistine, to će doneti aktiviranje polemike o tome koliko se Britanaca pridružilo Islamskoj državi“, piše Telegraf.

Da London zna nešto više od ostalih svetskih centara navela je reakcija premijera Dejvida Kamerona, koji je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da postoje indicije da je letelica oborena, iako je zvanična Moskva burno negodovala nakon objave spekulacija da je bomba uzrok pada.

(www.serb.rs)