BBC: SAD prvi put optužuju – Putin je korumpiran

vladimir-putin-zlobnici-serb.rs

Šta kažu zlobnici ? (foto:news.yahoo.com)

Predstavnici američkog Ministarstva finansija rekli su da je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran, piše BBC.

U čuvenoj emisiji BBC-ja “Panorama“ prvi put je neko od američkih zvaničnika direktno optužio ruskog predsednika za korupciju.

Adam Zubin, koji u okviru američkog Trezora nadgleda sprovođenje sankcija prema Rusiji, rekao je za BBC da je ruski predsednik korumpiran i da američka vlast zna to „mnogo godina“.

„Videli smo kako pomaže svojim prijateljimam, svojim bliskim saradnicima da se obogate, a marginalizuje one koji ne vide državu kao saveznika. Bilo da je u pitanju rusko energetsko bogatstvo, državni ugovori, on usmerava sve na one za koje veruje da će ga služiti i isključuje one koji to ne žele. Za mene, to je slika korupcije“, rekao je on.

Zubin nije komentarisao izveštaj CIA iz 2007. godine da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara, ali je rekao da Putinu tajno „gomila“ bogatstvo.

„On navodi da dobija godišnju platu od oko 110.000 dolara. To nije tačan iznos jer Putin ima dugogodišnju praksu skrivanja stvarnog bogatstva“, naveo je on.

Putinov portparol je to demantovao, rekavši da „nije potreban odgovor ni na jedno od ovih pitanja, jer su ona čista fikcija“, naveo je BBC

Američki zvaničnici već su uveli niz sankcija Putinovim saradnicima, a one su kasnije uključile sve veći broj ljudi i organizacija.

Tada su američki zvaničnici naveli da Putin ima tajne investicije iz energetskog sektora, ali ga nisu direktno optužili za korupciju.

Kasnije su sankcije i potvrđene time što ih je uvela i Evropska unija zbog aneksije Krima i situacije u Ukrajini.

Novinari emisije „Panorama“ uspeli su da dođu i do bivšeg ruskog „insajdera“, Dmitrija Skarge koji je naveo da zna tačno koliko je Putinovo bogatstvo.

Skarga, koji je upravljao kompanijom „Sovkomflot“, rekao je da je došlo do transfera novca od 35 miliona dolara za kupovinu jahte, kao i da je ona bila poklon Putinu od najpoznatijeg britanskog Rusa Romana Abramoviča.

„Panorama“ je želela izjavu i Romana Abramoviča, međutim njegovi advokati su izjavili da su to samo „glasine“, dok je Vladimir Putin odbio da da izjavu za ovu emisiju.

Kremlj je i ranije negirao ovakve navode, a ovo je samo još jedna od „afera“ u koje je upleten ruski predsednik, nakon što su prošle nedelje britanski zvaničnici saopštili da je Putin „verovatno odobrio“ ubistvo bivšeg špijuna Vladimira Putina.

(www.serb.rs)