Bagdad dozvolio Rusiji da bombarduje teroriste ID koji beže iz Sirije u Irak

su-35-rusija-avijacija-serb.rs

Ruski SU-35 foto:sputniknews.com

Dok ruski vazdušni napadi teraju teroriste da beže iz Sirije ka Iraku, Moskva i Bagdad složili su se da napadnu teroriste u Iraku, izjavio je Hakim el Zamili

Dok ruski vazdušni napadi teraju teroriste da beže iz Sirije ka Iraku, Moskva i Bagdad složili su se da napadnu teroriste u Iraku, izjavio je Hakim el Zamili, šef Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu, prenela je novinska agencija „Fars“.

„Irak se dogovorio sa Rusijom, koja vodi ujedinjeni informacioni centar, da napadne militante ID koji beže iz Sirije u Irak“, rekao el Zameli, istakavši da će ovaj potez takođe preseći rute snabdevanja terorista iz Iraka ka Siriji, piše „Fars“.

Ovo odobrenje došlo je usled bezbednosne koordinacije između vlada Rusije, Iraka, Irana i Sirije, koje sve žele da unište ID. Četiri države pokrenule su informacioni centar u Bagdadu kako bi koordinisale svoje vojne akcije protiv terorista u Siriji i Iraku.

Tridesetog septembra Rusija je krenula sa preciznim vazdušnim napadima na ciljeve Islamske države na granici sa Irakom, na osnovu zahteva sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je ranije da Bagdad nije zatražio sličnu pomoć.

Rusku vojnu operaciju u velikoj meri hvale irački šiiti. Primera radi, članovi šiitske organizacije Badr tvrde da će snažno podržati i ruske vazdušne napade u Iraku, kao i sve veću ulogu Rusije u čitavom regionu Bliskog istoka, s obzirom da pristup SAD u borbi sa militantima ID „nije ozbiljan“.

Odmah nakon ruske vazdušne akcije u Siriji, ruski i irački zvaničnici ostavili su otvorenom mogućnost širenja vazdušnih udara Rusije na položaje ID u Iraku. Ranije ovog meseca, irački premijer Hajder Abadi rekao je da bi, ukoliko ruska avijacija postigne uspeh u Siriji, pozdravio vazdušne napade Rusije na položaje ID u njegovoj zemlji.

(izvor-Novosti)