Atina: Laži iz Beča

greeces-flag-serb.rs

Grčka zastava (foto:calvinayre.com)

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas optužuje Austriju da širi laži i da zvaničan Beč vodi politiku koja može dalje podstaći podele u EU.

„Trebalo je puno truda i požrtvovanosti da se izgradi EU i neću dozvoliti da se za par nedelja i meseci ona raspadne. Mi smo na Samitu EU u Briselu doneli jednoglasne zaključke i smatram čudnim što su odluke, koje su sada doneli policijski službenici, sada važniji od onih šefova država i vlada“, poručuje on u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“.

Kocijas je ocenio da nedavno u Beču održana konferencija o balkanskoj ruti, na kojoj nije bilo predstavnika Atine, „nije bila ni na kakav način doprinos podsticanja dobrih odnosa“.

„Rekao sam i ministru inostranih poslova Austrije Sebastijanu Kurcu: Vi diskutujete o graničnim prelatima i to se može, na prvi pogled, smatrati vašim pravom, ali zatvaranje granica Makedonije pogađa i Grčku. To je suprotno evropskom pravu“, kazao je on.

Kocijas je rekao da je neophodno ponovo uzeti u obzir demokratiju i pravo, te da ne može svako raditi šta mu se sviđa, jer će se u suprotnom raspasti evropski projekat.

Upitan zašto je sada došlo do diplomatske eskalacije Atine i Beča on odgovorio da mu „smetaju laži“.

„Pre par dana su se sastali ministri unutrašnjih poslova. Za vreme sednice je austrijska ministarka izašla i rekla da je njen grčki kolega kazao da Grčka i Fronteks nisu u stanju da štite granicu. To naš ministar nikada nije rekao. Međutim, isfabrikovane su takve izjave da bi se mi optužili. Ne mislim da je to lepo. Ne želimo nikakva samostalna delovanja, već razumnu saradnju među državama EU“, podvukao je on.

Kocijas je upozorio da je neophodno da se pripazi da se Evropi ne nanese istorijska šteta.

„Ako bi se raspala Evropska unija, ne znam šta će se desiti sa našim kontinentom u 21. veku“, dodao je on.

Kocijas je objasnio da je ambasadorku Grčke u Beču pozvao na konsultacije kako bi smanjio tenzije.

„Nadam se da austrijska strana neće dalje širiti laži o nama i da će prihvatiti liniju svog predsednika Hajnca Fišera koji zna šta je Evropa i šta joj je potrebno. Da sam Austrijanac bio bih ponosan na takvog političara“, naglasio je on.

Izbeglička kriza je, prema njegovim rečima, veoma komplikovana i neophodni su kompleksni, razumni, demokratski odgovori, a ne jednodimenzionalne optužbe.

Kocijas smatra da bi najrazumnije bilo da se izbeglice preuzimaju direktno iz Turske.

Takođe je upozorio da bi moglo doći do humanitarne krize, nakon zatvaranja granica duž balkanske rute, jer bi hiljade izbeglica bilo zatočeno u Grčkoj.

Kocijas je dodao da će izbeglice naći druge puteve da dođu do centralne i zapadne Evrope.

„To su ljudi koji svim sredstvima pokušavaju da se domognu Evrope. Oni se neće vratiti u rat u Siriju“, uveren je on.

Grčki ministar je dodao da ih ni ograde neće sprečiti, što pokazuje slučaj SAD, koje imaju ogradu prema Meksiku, a ipak im je došlo 14 miliona ilegalnih migranata.

„Iluzija je misliti da, ako se Grčka ogradi, izbeglice više neće dolaziti u Evropu“, zaključio je Kocijas.

(www.serb.rs)