Asanž izlazi na slobodu?

Džulijan-Asanž-serb.rs

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine (foto:www.nezavisne.com)

UN će tražiti oslobađanje Džulijana Asanža, nakon što je radna grupa pravnika na raspravi o nezakonitom pritvoru „donela odluku u Asanžovu korist“, javlja BBC.

Osnivač Vikiliksa se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže zbog optužbi za silovanje.

Asanž se 2014. žalio radnoj grupi UN na nezakonito pritvaranje, zbog činjenice da ne može da napusti ambasadu, a da ga ne uhapsi britanska policija. Odluka panela UN će biti zvanično saopštena u petak.

Osnivač Vikiliksa očekuje da će mu u slučaju da UN odluči da je „nelegalno pritvoren“ biti vraćen pasoš i da će se obustaviti pokušaji hapšenja engleske policije.

Međutim, mišljenje panela pravnih eksperata Ujedinjenih nacija nije obavezujuće i nema uticaja na vlasti u Velikoj Britaniji ili Švedskoj.

Policija Velike Britanije je saopštila da će uhapsiti Asanža ako napusti ambasadu.

Asanž smatra da će ga Švedska isporučiti SAD gde bi mogao da ide na sud zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem „Vikiliksa“, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Najpoznatiji svetski „zviždač“ objavio je da će prihvatiti svaku odluku UN i da ukoliko ne bude odlučeno u njegovu korist, da će se predati londonskoj policiji.

„Ako UN sutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla“, naveo je u saopštenju Asanž.

(www.serb.rs)