Analitičari ocenjuju: Makedonski scenario stiže u Crnu Goru

makedonija1-serb.rs

Makedonija mapa (foto ilustracija:www.in4s.net)

Imajući u vidu rastući albanski faktor u Crnoj Gori, u toj zemlji bi moglo da dođe do makedonskog scenarija, ocijenio je Vadim Samodurov, politički analitičar i osnivač Agencije za strateške komunikacije u razgovoru za Sputnjik, a prenosi podgorički Dan.

Govoreći o stanju u Crnoj Gori deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, Samodurov je rekao da se radi o licemjerju funkcionera EU zato što evropske strukture, s jedne strane, hvale Podgoricu, a s druge strane konstatuju da crnogorski javni dug raste, da je njen budžet u deficitu, a privreda bileži pad.

Prema podacima Svetske banke iz 2016. godine, javni dug Crne Gore iznosi oko 66 odsto BDP-a, a 2017. godine će prema procjenama iznositi 69 odsto. Deficit budžeta je oko 6,5 odsto BDP-a, dok je stopa rasta ekonomije oko četiri odsto. To su, ponavljam, podaci Svetske banke, koja izražava zabrinutost zbog rasta javnog duga. Tako da ne delim optimistično mišljenje onih koji smatraju da bi Crna Gora mogla da se učlani u EU brzo i bez ikakvih problema. Zemlje koje su postale članice EU od 2004.godine do 2013. godine imale su bolje ekonomske pokazatelje nego Crna Gora, izuzev, možda Bugarske“, kazao je Samodurov za „Sputnjik.

On smatra da su raspadom Jugoslavije, koji je završen 2006. godine, izgubile sve balkanske zemlje i u ekonomskom i u političkom smislu. Kako je dodao, crnogorska ekonomija 80 odsto zavisi od turizma i „teško je razvijati zemlju koja ima samo jedan ekonomski oslonac.

„Mislim da bi trebalo razumjeti razliku između crnogorskog naroda i aktuelne vlasti. Zašto se ne raspisuje referendum o stupanju Crne Gore u NATO? Zato što je, prema rezultatima anketa, većina građana protiv toga. Zašto o evroatlantskoj integraciji odlučuje 50 poslanika u parlamentu? Ali, kako bilo, čak i antiruska politika Podgorice ne bi mogla da pokvari rusko-crnogorske odnose. Mislim da za obične ljude politika nije toliko važna kao što su važne uzajamne simpatije i naše istorijske veze“, istakao je Samodurov.

Prema njegovom mišljenju, drugo je pitanje sa kakvim problemima će se suočiti crnogorsko rukovodstvo ukoliko bude nastavilo da donosi odluke koje su suprotne interesima naroda.

„Još ne znamo na šta je sve spremna crnogorska elita kako bi pokazala privrženost zapadnim vrijednostima, dobila kredit povjerenja i garanciju da će opstati na vlasti. Nemam iluzija oko toga ko je zapravo Đukanović. Znate, uvek sam imao utisak da su građani Crne Gore apolitični, ali se to raspoloženje drastično promijenilo čim je crnogorsko rukovodstvo počelo da gura svoje stanovništvo u zapadnu vojnu alijansu“rekao je on i ocenio da bi u Crnoj Gori moglo doći do makedonskog scenarija, to jest do masovne kupovine stanova i kuća od strane Albanaca, tim prije što su nekretnine pojeftinile.

(www.serb.rs)