Američki vojni brodovi ušli u Gruziju

USS-Porter-mornarica-us-serb.rs

USS Porter foto-navaltoday.com

Američki vojni brodovi ušli su danas u gruzijsku luku Batumi radi zajedničke vojne vežbe sa obalskom stražom te kavkazske zemlje koja želi da se priključi NATO

TBILISI – Američki vojni brodovi ušli su danas u gruzijsku luku Batumi radi zajedničke vojne vežbe sa obalskom stražom te kavkazske zemlje koja želi da se priključi NATO.

Razarač „USS Porter“ Šeste flote američke mornarice stigao je u crnomorsku luku Batumi na trodnevni boravak, saopštila je Ambasada SAD u Tbilisiju.

„Porterova poseta potvrđuje posvećenost SAD jačanju veza NATO sa saveznicima i partnerima kao što su Gruzija, uz rad na zajedničkim ciljevima promovisanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crnog mora“, navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

U saopštenju se dodaje da je „Američka mornarica dostavila humanitarnu pomoć toj bivšoj sovjetskoj republici nakon ruskog kratkog rata sa tom zemljom 2008. godine, i od tada redovno upućuje vojne brodove u gruzijske vode“.

Gruzija nastoji da se pridruži NATO i Evropskoj uniji što „ljuti“ Rusiju koja se oštro suprotstavlja proširenju Alijanse koje uključuje i tu crnomorsku zemlju, na samoj granici sa Rusijom.

(izvor-Novosti)