Završen samit OEBS-a, bez konsenzusa o medijima

ministri-oebs-beograd-serb.rs

Rekordan broj učesnika na ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu (foto:www.telegraf.rs)

U Beogradu je završeno 22. zasedanje ministarskog saveta OEBS, na kom su teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza i klimatske promene.

Među važnim temama bio je i rusko-turski spor posle obaranja ruskog aviona

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u završnom govoru da su tokom sastanka ulagani napori da se postigne konsenzus o brojnim pitanjima, ali da u pojedinim pitanjima to nije bilo moguće.

„I pored toga, verujem da je sastanak održan u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, kao i da će ta atmosfera doprineti da se tokom narednog predsedavanja reše otvorena pitanja i prevaziđu razlike“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da za vreme srpskog predsedavanja nije rešeno mnogo problema, da je možda moglo da se donese više odluka, ali da mu se čini da je duh članica pozitivan i da je organizacija na dobrom putu.

„Da nismo usvojili nijednu odluku večeras, bio bih spreman da proglasim da više ne postoji organizacija, jer nema svrhu ukoliko nema volje za kompromisom. Da je diskusija trajala još pola sata, bio bih u iskušenju da bacim suzavac”, rekao je Dačić, podsetivši da je bio ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je učesnike pozvao da ponovo dođu u Beograd, ističući da će Srbija, iako više neće biti predsedavajuća OEBS, uvek davati ključni doprinos miru i rešavanju konflikata.

„Neki od vas su imali sumnje kako će Srbija da obavlja ovaj posao. Posebno mi prija što je Srbija sa raznih strana pohvaljena za način na koji je predsedavala OEBS-om”, rekao je Dačić i istakao da se Srbija trudila da bude dobar posrednik, a ne sudija.

Dačić je dodao da su ministri spoljnih poslova imali niz bilateralnih sastanaka i da se nada da je njihov boravak u Beogradu bio produktivan.

On je podsetio da je beogradski skup održan u znaku 40 godina od Helsinške povelje, na čijim principima počiva ta organizacija.

Dodao je da je i pored razlika koje su iskazane, zadovoljan tonom sastanka, te da to pokazuje da Srbija i Beograd „pogoduju tonu kompromisa“.

Među predlozima izjava koje nisu usvojene nalazi se, na primer, ona u vezi sa slobodom okupljanja, izjašnjavanja i medija.

Ambasadorka Crne Gore pri OEBS Slavica Milačić, u ime svoje i više zemalja, izrazila je žaljenje što kompromis o ovom pitanju nije postignut i izrazila nadu da će se raditi na povećanju bezbednosti novinara.

Zasedanjem Ministarskog saveta je okončano jednogodišnje predsedavanje Srbije organizaciji, koje je, prema oceni učesnika, bilo veoma uspešno.

Tokom dvodnevnog skupa Beograd je bio diplomatska prestonica Evrope i sveta, ugostivši 1.700 delegata i 44 šefa diplomatije.

Glavne teme koje su okupirale učesnike bile su pretnje terorizmom, bezbednost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim delovima Evrope, kao i novonastalo zaoštravanje odnosa posle obaranja ruskog aviona iznad granice Turske i Sirije.

Skup je bio prilika za održavanje više bilateralnih susreta, a najveću pažnju domaćih, ali i svetskih medija, svakako je privukao sastanak šefova diplomatije Rusije i SAD, ali i bilaterala ruskog ministra Sergeja Lavrova sa kolegom iz Turske Mevlutom Čavušogluom, što je bio prvi susret predstavnika dve države nakon incidenta.

Takođe, skup je bio i prilika za veliki broj bilateralnih susreta srpskog rukovodstva sa zvaničnicima koji su učestvovali na skupu.

Tako je premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa američkim državnim sekretarom Dzonom Kerijem, šefom ruske diplomatije Lavrovom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanijerom, generalnim sekretarom Saveta Evrope Tjorbornom Jaglandom, šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Takođe, susreo se sa ministrima spoljnih poslova Austrije, Norveške, Turske i Japana – Sebastijanom Kurcom, Bergeom Brendeom, Mevlutom Čavušogluom i Jođijem Mutom.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se ministrima spoljnih poslova Rusije i Kazahstana, Sergejom Lavrovom i Jarlanom Idirisovom.

Skup je pratilo 500 akreditovanih novinara, foto-reportera i snimatelja, jake mere bezbednosti, a građani Beograda ponosni su što se u glavnom gradu održava sastanak OEBS i što je Srbija ponovo, posle mnogo godina, okupila šefove diplomatija iz celog sveta.

(www.serb.rs)