Zašto napadi na Srbe nisu terorizam?

OVK-Oslobodilacka-vojska-Kosova-serb.rs

Terori nad Srbima traje … (foto:www.telegraf.rs)

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od dvadeset Srba iz opšine Vitina koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povrijeđen.

Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gdje daju izjave, javlja agencija Beta.

Prema njihovim riječima, predstavnici sela su prije tri dana podnijeli zahtjev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbjeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.

Kako su neki od Srba rekli novinarima nakon pucnjave u portu manastira je došla policijska patrola koja je insistirala da svi pođu u policijsku stanicu i daju izjave.

Srbi iz okolnih sela, 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan.

Albanski ekstremisti su opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfora ; 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđakona Stefana i Svetog Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

Đurić: Priština da pokaže da li je na strani mira ili terora

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je povodom oružanog napada na Srbe kod Vitine, upozorio sve ekstremiste na KiM da se ne igraju životima i bezbednošću Srba, a od privremenih organa samouprave u Prištini zatražio da konačno na delu pokažu da li su na strani mira ili terora.

„Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kada Srbi na KiM obeležavaju godišnjicu smrti žetelaca u Starom Grackom, koji su ubijeni podmuklo i mučki rafalima iz potaje, onako kako je danas pucano i u selu Binač, što svedoči da teror i teroristi nisu samo deo slike mračne prošlosti već da su i danas obeležje stvarnosti u našoj južnoj pokrajini”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Kako kaže, normalno društvo se ne stvara ceremonijalnim polaganjem venaca na spomenike žrtvama terora, kako to pojedini predstavnici privremenih organa vlasti u Prištini misle, već iskrenim radom na suzbijanju ekstremizma i kažnjavanju zločinaca.

„Očekujem zato ne samo osudu terorističkog napada u Vitini već konkretnu i sveobuhvatnu akciju kojom bi na uverljiv način bilo poručeno da šovinizam nije vladajuća ideologija na KiM, a da teroristi ne uživaju simpatije albanske političke elite”, navedeno je u saopštenju.

Grupa Srba koji su kosili travu u okolini manastira Svetog arhangela Mihaila i Gavrila u Bozoviku, opština Vitina, na Kosovu, napadnuta je danas popodne kada su nepoznati napadači, prema izjavama očevidaca, otvorili vatru iz autoamatskog oružja.

Ovo je za RTV Puls iz Šilova, potvrdio regionalni portparol policije Kosova Ismet Hašani koji je dodao da policija, po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima.

U napadu na meštane koji su čistili portu uoči manastirske slave niko nije povređen.

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osudila napad na Srbe

GRAČANICA – Eparhija Raško-prizrenska najoštrije je osudila oružani napad na Srbe koji su čistili portu manastira Binač, kod Kosovske Vitine.„Eparhija Raško-prizrenska apeluje da se pronađu počinioci ovog incidenta i da se srpskom narodu ovoga kraja obezbedi sloboda kretanja i obeležavanja verskih praznika,” saopštila je Eparhija.

Eparhija podseća da uoči praznika manastira grupa vernika obično očisti portu manastira Svetog arhanđela Gavrila koji su uništili albanski ekstremisti 1999. godine jer lokalni Albanci u toku godine portu koriste kao deponiju za đubre i šut.

Lokalni paroh Zvonko Kostić je pre čišćenja od Kosovske policije tražio obezbeđenje za čišćenje porte, ali policija je odbila njegov zahtev, navodi Eparhija Raško-prizrenska.„I pored toga oko 20 Srba vernika počelo je danas u jutarnjim časovima da čisti portu manastira radi proslave predstojećeg praznika, međutim oko 12.00 časova na njih je otvorena rafalna vatra iz automatskog oružja. Pucano je iz jedne od obližnjih albanskih kuća. U napadu niko nije povređen i incident je prijavljen Kosovskoj policiji,” dodaje se u saopštenju.

Regionalni portparol policije Kosova Ismet Hašani potvrdio je RTV Plus iz Šilova da su nepoznati počinioci prema izjavama očevidaca otvorili vatru iz automatskog oružja na grupa Srba koji su kosili travu u okolini manastira Svetog arhangela Mihaila i Gavrila. Policija po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima, dodao je on.

U izjavi za RTV Puls, gradonačelnik Klokota Srećko Spasić je rekao da je do napada najverovatnije došlo u cilju zastrašivanja Srba koji žive u tom delu Kosovskog Pomoravlja.

Manastir koji u narodu zovu i manastir Binča, po obližnjem selu Binač, potpuno je opljačkan i uništen posle oružanih sukoba 1999. godine i kao sećanje na srpsku bogomolju iz 14. veka ostali su samo temelji, prenosi Tanjug.

(www.serb.rs)