Zašto baš sada princ Čarls dolazi u Srbiju?

denis-kif-britanski-ambasador-serb.rs

Ambasador Velike Britanije Denis Kif (foto:www.ceopom-istina.rs)

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif kaže da je baš sada odličan trenutak i prilika za posetu princa Čarlsa i vojvodkinje Kamile Beogradu.

On dodaje da je sada pravi momenat kako bismo se setili najsolidnijeg dela zajedničke istorije i da na tim kvalitetnim temeljima gradimo odnose u budućnosti.

Prema njegovim rečima, ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljestva još od 1978. godine snažan je uvod u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, 180 godina, kako kaže, odnosa u turbulentnoj istoriji, odnosa koji su imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti, naveo je Kif u tekstu objavljenom u Politikinoj rubrici „Pogledi“.

Kif kaže da od trenutka objavljivanja infromacije da će njihova kraljevska visočanstva posetiti Srbiju, interesovanje javnosti je ogromno, a najčešća pitanja koja su mu postavljana su: ima li u toj poseti nečeg više od protokola i zašto baš sad?

Objašnjava da posete članova kraljevske porodice nikada nisu „samo“ stvar protokola.

Tačno je, objašnjava Kif, da se one po svojoj prirodi bitno razlikuju od klasičnih ministarskih, odnosno političkih poseta, ali ako pažljivije pogledate program primetićete da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike.

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Britanski diplomata kaže da je princ od Velsa veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama.

Princ će, dodao je, učestvovati u razgovoru lidera pet lokalnih crkvenih zajednica i odvojeno se susresti sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif i dodao da će poseta tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Čarlsa i vojvodtkinje Kamile i staviti ih u kotekst britansko-srpskih odnosa.

(www.serb.rs)