„Zapad plaća cenu zbog grešaka prema islamistima“

Darko-Tanaskoviq-unesko-kosovo-serb.rs

pro.dr.Darko Tanasković (foto:rtvbesa.com)

Zapad danas plaća skupu cenu svog, najvećim delom, pogrešnog odnosa prema islamu i muslimanima, smatra ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Odnos Zapada prema muslimanima je već odavno protivrečan i u suštini nasilan, licemeran, neosetljiv i samozavaravajući, dodaje Tanasković.

Ambasador Tanasković je u interviju za „Večernje novosti“ rekao da se „odavno izgubila sposobnost da se stvari nazivaju pravim imenima, sistem vrednosti je iz temelja poljuljan i vlada pojmovni i moralni haos“.

„S druge strane, islamski svet proživljava svoje duboke unutrašnje raskole nad kojima se, kao apokaliptička avet, svojevrsna metastaza naličja onoga što je uobičajeno nazivati globalizacijom, nadvija teroristička pošast“, naglasio je on.

„Ipak, uprkos svim zloslutnim nagoveštajima, nisam sklon da verujem u neminovnost kataklizmatičnog svetskog sukoba. Uostalom, često se previđa da je svet objektivno sve naglašenije multipolaran, što je, pored ostalog, došlo do izražaja i kod glasanja o prijemu „Kosova“ u Unesko. Većina koja je glasala za „Kosovo“ istovremeno je brojčano ubedljiva manjina svetskog stanovišta“, objašnjava Tanasković.

„Ako u svemu ima i nečeg dobrog, to je da se i u Unesku, koji je svet u malom, svakodnevno osvedočavam da još uvek ima mnogo čestitih i uravnoteženih muslimana i nemuslimana. Oni će na kraju, ali uz velika iskušenja, muke i stradanja, poglavito nedužnih, pronaći put čovečanstvu, nadajmo se. Jer, kako napisa besmrtni Njegoš, „udar nađe iskru u kamenu“. Dok je iskre, ima i nade. Kratkoročno, međutim, nema razloga za optimizam. „Ćeraćemo se još!““, zaključuje on.

(www.serb.rs)