Vučić: Izbori mogući, nije doneta konačna odluka

vucic-aleksandar-serb.rs

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić (foto:www.kurir.rs)

Izbori su moguća opcija, ali još nije doneta konačna odluka, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i podvukao da vanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak, kao i da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da zvižduci na utakmici vaterpolo prvenstva nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smešna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda na kratko prekinuli reforme.

On je rekao da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade, a da će odluku o tome da li su novi izbori potrebni da bi se to ispunilo doneti i predsednik države i Glavni odbor SNS.

Premijer je dodao i da ukoliko bi se vršila veća rekonstrukciju vlade, što bi, kako je rekao, želeo da učini, onda bi se to pretvorilo u „mučenje” u narednih godinu dana i da bi svi rekli da je to loša vlada.

„Svako normalan uvek želi i svežu krv i da to funkcioniše kao tim, a ne da imate mnogo slobodnih strelaca. Sve to ako želite da promenite i napravite još nešto efikasnije i izađete s planom i programom do 2020, kada očekujemo da završimo sve obaveze u vezi sa ulaskom u Evropsku uniju, onda je moguće da izbore imamo. Ali ne kažem da je ta odluka doneta, postoje i neki drugi razlozi. Jedini razlog zbog kojih ne mogu sa sigurnošću da kažem da ću to apsolutno da učinim jeste da vidimo da li bi nas na bilo koji način to moglo da zaustavi 15-mesec dana u našim ekonomskim reformama. Svi ostali razlozi su za”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da, ukoliko ne dobije poverenje građana na izborima, neće više „opterećivati” stranku koju vodi.

„Biću član, ali ne na njenom čelu. Ne interesuju me te stranačke stvari, već šta je dobro za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je na komentar da želi da raspiše izbore jer istraživanja pokazuju da će mu 2018. opasti rejting poželeo opoziciji „sve najbolje“

„Vidim da se sastaju i oni koji ne misle isto. To je u redu i to je dozvoljeno. Što se tiče procenata glasova, računao sam. Pre neki dan šef pokrajinske vlade je rekao da ima 20 odsto u Vojvodini. Šešelj je rekao da ima 20 odsto u Srbiji, što znači da ima oko 22-23 odsto u Vojvodini koje mu je najjače uporište. Čanak ima 15 odsto, to je 58 odsto, socijalisti deset, to je 70 odsto i kada dodamo Tadića, Radulovića i Čedu, to je 80 odsto i Mađare oko osam odsto, nama ostaje malo da budemo iznad cenzusa”, završio je računicu premijer.

Želim im mnogo uspeha i da im se to ostvari, rekao je Vučić i konstatovao da su svaki izbori demokratska utakmica u kojoj uživa.

„Ne plašim se gubitka vlasti. Radio sam pošteno, nikada nisam ukrao ništa. Da li sam grešio, jesam, živ sam čovek, ali nisam rekao nijednu nepristojnost, niti brukao zemlju nigde u poslednjih godinu i po dana. Na narodu je da proceni hoće li da glasa za plan i program ili nešto drugo”, rekao je Vučić.

(www.serb.rs)