Vučić: Da nije odnosa sa Rusijom, EK bi Srbiji dala peticu

vucic-aleksandar-serb.rs

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić (foto:www.kurir.rs)

Da nije odnosa sa Rusijom, u izveštaju Evropske komisije Srbija bi za spoljnu politiku dobila peticu, a ne trojku, rekao je premijer Aleksandar Vučić i ponovio da dok je on na toj poziciji, Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

BEOGRAD – Da nije odnosa sa Rusijom, u izveštaju Evropske komisije Srbija bi za spoljnu politiku dobila peticu, a ne trojku, rekao je premijer Aleksandar Vučić i ponovio da dok je on na toj poziciji, Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

„Vlada Republike Srbije dok sam ja na njenom čelu, a nikada ne znate, možda sutra već neću biti, neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji“, rekao je srpski premijer u intervjuu za Sputnjik.

Premijer kaže da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće.

„Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža“, istakao je premijer, koji je za Sputnjik govorio o borbi koju je Srbija vodila da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Unesko i ćutanju Brisela na nespremnost Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Istovremeno, Vučić je rekao da je njegov stav kao predsednika Vlade Srbije da Srbija jeste na evropskom putu, ali od Evrope traži samo da Srbiju poštuje.

„Plašim se da nam se ponekad dogodi da to poštovanje u pravom smislu reči ne dobijamo. Nadam se da ćemo ga imati više u budućnosti“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Srbija uspela da odloži rešavanje prijema Kosova u Unesko kako bi se odluka donela u Briselu, a da tamo sede isti oni koji su glasali za albansku inicijativu, Vučić odgovara:

„Ne idemo u Brisel. Mi smo nudili da se rešava u Briselu, jer smo tamo o svemu razgovarali“.

On je podsetio da je pet puta pred visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, kosovskim zvaničnicima Hašimom Tačijem i Isom Mustafom nedvosmisleno pozvao da se to pitanje reševa u Briselu, i da u je pet puta odgovarano da im ne pada na pamet da o Unesku razgovaraju u Briselu, zato što su bili sigurni da ta njihova inicijativa prolazi.

„Njihova taktika je bila: ‘Mi ćemo sve da guramo protiv Srbije i sve što ne zavisi od Srbije, a ono gde nam je Srbija neophodna, tu ćemo da vodimo pregovore da nateramo Srbiju da napravi kompromis’. To u stvari nisu kompromisi, nego Srbija mora da daje koncesije i pravi ustupke. Mi smo tražili da pričamo o svemu. Ne, nisu hteli. Pošto su hteli da se o Unesku ne razgovara, o Unesku se u Briselu ne razgovara“, rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija sada na neki način da vrati ceo problem Kosova u UN, Vučić kaže:

„Teško da će to moći da se uradi, ali važno je da mi jesmo privrženi dijalogu u Briselu, ali Ujedinjene nacije su važan segment i veoma važno mesto gde se o mnogo čemu odlučuje.“

Vučić je skrenuo pažnju i na to da u javnosti u Srbiji postoji jedna vrsta zabune, jer ljudi nisu pažljivo pročitali Briselski sporazum.

„Mnogi su izmišljali po novinama kako smo dužni da ih podržimo u ulasku u svaku organizaciju. To uopšte nije tačno. To je bio jedan od razloga zašto ja nisam želeo da prihvatimo prvobitni predlog Briselskog sporazuma u kojem je pisalo da mi treba da ih podržimo u ulasku u Ujedinjene nacije. Svi ostali ministri, osim Vulina i mene, bili su za to da se to prihvati – i Dačić i Suzana Grubješić i svi ostali koji su tada tamo bili. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir“.

Onda su, kako je rekao, došli pritisci, a Vučić je rekao da Beograd to neće prihvatiti uprkos svemu.

„Onda su oni to promenili, pa je rečeno da ih nećemo ometati na putu evropskih integracija. A o evropskim integracijama ne odlučujemo mi, odlučuje Brisel. Brisel ih je nagradio Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel će ih nagraditi viznom liberalizacijom, a oni su odustali od onoga što su potpisali, što je za mene zaprepašćujuće… I to što se dogodilo, niko nije komentarisao“, rekao je premijer.

Vučić je ponovio da Beograd želi da učestvuje u dijalogu.

„Ali kako da razgovarate kada vam se pojavi Ulrike Lunaček koja kaže: ‘E, pa to treba da se promeni’. Kako da se promeni ono što smo potpisali u Briselu?“

Ako je tako, onda to više nema nikakvog smisla, onda ne razumem o čemu se tu radi i ja prosto ne želim da verujem da je moguće da takve ideje kod bilo koga u Evropi još postoje, rekao je on.

Na pitanje da li će Srbija biti naterana da izbaci preambulu iz Ustava da je Kosovo neodvojivi deo Srbije i gde je crvena linija koju neće preći, premijer kaže:

„Srbija neće ni eksplicitno ni implicitno da prizna nezavisnost Kosova. To je već postala pomalo dosadna rečenica koju stalno ponavljam, ali videli ste način na koji smo se borili za Unesko, videli ste način na koji smo se borili za Zajednicu srpskih opština. Setite se da smo nekada kritikovali Dejtonski sporazum, a na kraju smo došli u situaciju da se držimo i hvatamo za Dejtonski sporazum. Tako se sada hvatamo i držimo za Briselski sporazum, koji kao što vidite, neki drugi neće da sprovode u delo.“

Prema njegovim rečima, to pokažuje da Beograd uprkos razumljivim ustupcima,  ipak nije tako loše pregovarao i da je našao način da zaštitimo svoj narod i da uradimo ono što možemo, a da tu granicu koja govori o eksplicitnom ili implicitnom priznavanju nezavisnosti nijednog sekunda nismo prelazili.

Upitan da li će preambula biti izbačena ili ne iz Ustava, Vučić kaže:

„Mi još nismo ni počeli da razgovaramo o promenama Ustava. Ja ne bih da govorim šta sve može da se desi, ne zato što nešto unapred prejudiciram, uopšte to ne radim, ali nismo ni doneli odluku da menjamo Ustav, nismo ni otvorili tu temu, a da onda govorim kakve će snage da budu i šta bi bilo kad bi bilo poprilično je besmisleno.“

Govoreći o odnosima Srbije sa BiH i RS, premijer je kazao da Srbija ima obaveze po Dejtonskom spoorazumu prema RS.

„Srbija ima specijalne paralelne veze sa RS. Srbija u skladu sa tim zakonom o specijalnim paralelnim vezama je mogla da pomogne Srebrenici, koja se nalazi na teritoriji RS i BiH. Srbija želi stabilnost u RS. Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima brine i naš posao je da se politički ne mešamo, a kad god je potrebno, da pomognemo RS, ne dirajući i ne rušeći bosansko-hercegovačku državu, jer mi to, kao što znate, nikada nismo radili“, istakao je Vučić.

Podsetio je da je on to rekao zvaničnicima BiH.

„Mi vama garantujemo teritorijalni interitet i suverenitet BiH, ali vas molimo da ne dirate u RS, jer ako mi ne sanjamo snove o otcepljenju RS, vas molim da ne sanjate snove o ukidanju RS“, poručio je premijer Vučić.

(www.serb.rs)