Vladu dobijamo 5. avgusta?

vlada-srbije-2016-serb.rs

Da li će uskoro biti formirana? (foto:www.istinomer.rs)

Kako „Politika“ nezvanično saznaje, svim direktorima republičkih javnih preduzeća poručeno je da svoje godišnje odmore ne planiraju pre 20. avgusta

Da njegova lista nije osvojila 131 mandat u Narodnoj skupštini Aleksandar Vučić verovatno ne bi na svakom javnom pojavljivanju u protekla tri meseca morao da odgovara na pitanje – kad će vlada.

Da nema apsolutnu većinu, a i da sam ne postavlja neke rokove čije probijanje posle mora da objašnjava, verovatno bi u javnosti bilo više strpljenja i razumevanja za to što još nema nove vlade.

Pri tome, mandatar ima za razmišljanje, (geo)političko kalkulisanje i „udaranje čežnje” potencijalnim saradnicima iz svoje ali i drugih partija, još četrdesetak dana. Toliko je ostalo do 3. septembra, koji je krajnji rok za formiranje vlade.

Mada, kako se pominje u nekim vladinim kuloarima, parlament bi 3. avgusta mogao da počne sednicu o vladi, a novi kabinet Aleksandra Vučića bi u tom slučaju trebalo da bude izglasan 5. avgusta.

Taj scenario se uklapa u jedan od Vučićevih rokova koje je do sada davao.

„Formiraćemo vladu kad budem mogao da formiram vladu, u skladu sa zakonom, a to će, svakako, biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF-a”, rekao je krajem juna. Pored toga, kako nezvanično saznajemo, svim direktorima republičkih javnih preduzeća poručeno je da svoje godišnje odmore ne planiraju pre 20. avgusta.

Preuzeto sa : www.politika.rs

(www.serb.rs)