Usaglašeni zahtevi studenata

Protesti studenata protiv diktature prerasli u gradjanske .Srbija 2017 (foto:www.pozitiv.mk)

Započeli su kao studentski, a prethodnih dana prerasli u građanske.Današnje okupljanje zakazano je ponovo u 18 časova, ali ovog puta ispred Vlade Srbije umesto Skupštine.

Kako se navodi, u saopštenju pročitanog na jučerašnjem protestu „studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danima protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje“.
Zahtevi su:

1. Ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem“ i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.

2. Fer i slobodni izbori- traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

– Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova – navodi se u saopštenju.

3. Sloboda medija – smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

4. Departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima).

5. Decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

6. Promena prioriteta socijalne i ekonomske politike

7. Zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika.

8. Zaštita životnog standarda stanovništva.

9.  U potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

 

Puko je ! (foto:Goran Sivacki -mondo.rs)

Zato ako sebe smatrate slobodnim bićem izađite i podržite jer od vas zavisi .
(izvor:Danas)
www.serb.rs
Povezani tekst: Protesti protiv diktature na ulicama Srbije