Ukida se povraćaj PDV-a za bebe

deca-srbija-serb.rs

Deca su naše najveće blago (foto:playgrounds.belgradedesignweek.com)

Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak, pišu današnje Večernje novosti.

Kako navodi list, ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Medjunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove medjunarodne institucije.

„Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom“, stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u, prenose Novosti.

Večernje novosti navode i da će se na taj način izbeći dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorodjeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rodjeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate.

Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara. U julu je na ime roditeljskih dodataka isplaćeno 575.452.557 dinara.

Pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.

(www.serb.rs)