U najvećoj akciji borbe protiv korupcije uhapšeno 79 osoba

Miroslav-Mišković-Slobodan-Milosavljević-serb.rs

Bliski saradnici: Miroslav Mišković i Slobodan Milosavljević (foto:forum.krstarica.com)

Među uhapšenima i bivši ministar Slobodan Milosavljević i 7 pomoćnika – Država oštećena za 100 miliona evra

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u najopšežnijoj akciji u borbi protiv korupcije uhapseno 79 osoba među kojima su i bivši ministar Slobodan Milosavljević, dva pomoćnika ministra, direktori javnih preduzeć, biznismeni, a šteta iznosi više od 100 miliona evra.

„Među uhapšenima je jedan bivši minsitar, dva nekadašnja pomoćnika ministra, više predsednika opština, diraktora javnih preduzeća, biznismena”, rekao je Stefanović.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su istrage vođene od 2004. godine do danas, da će akcija biti nastavljena i da niko neće biti pošteđen.

Za još pet lica se traga, dodao je Stefanović i precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 razlicitih slučajeva.

U poslednjih godinu dana obavljen je navjeći deo posla, precizirao je Stefanović i dadao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

„To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela”, rekao je Stefanović.

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Činjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijradi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

„Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče”, rekao je Stefanović.

Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slucajeva u pretnodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

„U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen”, rekao je ministar.

(www.serb.rs)