Tuga u Srbiji

hrane-za-siromasne-srbija-serb.rs

Nekome je ovaj komad hleba obrok …(foto:www.svjetlorijeci.ba)

Čoveku da prepukne srce. Hleb od juče, lekovi na komad, a odnedavno su u Srbiji na ceni i bombone na komad, od dva do pet dinara.

 

Kako objašnjava Nemanja Todorović, jedan od vlasnika prodavnice zdrave hrane u centru Valjeva, takve scene su postale svakodnevne u njegovoj radnji.

– Jednog dana je gospodin ušao u radnju i pitao koliko košta jedna bombona. Rekao sam mu da je njena cena pet dinara, sugrađanin je tražio samo jednu, a onda sam mu poklonio još dve bombone i dugo sam posle toga bio bez teksta – rekao je vlasnik prodavnice zdrave hrane „Kod Toše“.

Međutim, kako kaže, posle prvobitnog iznenađenja, to je postalo praksa, pošto gotovo da nema dana da u njegovu radnju, gde se inače sve prodaje na gram, ne uđu mahom najstariji Valjevci, koji razne bombone kupuju na komad, i to uz samo jedno objašnjenje – da počaste unuke.

– Shvatio sam da se građani ponašaju u skladu sa tim koliko novca imaju. To se najviše vidi kod prodaje proizvoda potrebnih za torte jer domaćice šećer u prahu, kokos, susam i slične proizvode pazare u količini od deset ili 20 grama, a ranije su uzimale po 100 ili 200 grama. Generalno, najviše prodajem artikle po 50 grama, kao što su razne vrste pahuljica, čija je cena u toj gramaži šest dinara, pa se, eto, za nekih 30 dinara može dobiti doručak! Najskuplja su mi razna ulja, od ruzmarina do divljeg origana, ali razmišljam da i za njih uvedem mala pakovanja i bočice – kaže Todorović, priznajući da mu je pazar, u odnosu na prošlu godinu, sada drastično manji.

U Valjevu kao i u celoj Srbiji  već godinama  u lokalnim pekarama postoji praksa prodaje hleba „od juče“ po ceni od 20 dinara za veknu ili 200 dinara za džak. U privatnim apotekama, takođe, moguće je pazariti lekove za koje nije potreban recept na tablu ili na komad.

Prosečna zarada zaposlenih Valjevaca, pokazuju poslednji statistički podaci, iznosi oko 40.000 dinara, ali prosek podižu plate u javnom sektoru, dok je najčešća zarada kod privatnika – minimalac.

(www.serb.rs)