Tači traži da Srbija prizna Kosovo

hašim-tači-kosovo-serb.rs

Takozvani predsednik Kosova Hašim Tači (foto:www.informer.rs)

Izabrani predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Beogradu i Prištini potreban kompromis koji će omogućiti bolju budućnost.

On je naveo da Srbija treba da prizna Kosovo i da ne sprečava, kako je rekao, njegovu međunarodnu integraciju, piše prištinska Koha ditore.

Tači je na predavanju u Institutu za Globalnu pravdu u Hagu predstavio „četiri tačke“, koje će, prema njegovim rečima, pomoći „uspostavljanju mira i saradnje“ između Beograda i Prištine.

Kao prvu naveo je neophodnost uspostavljanja saradnje u borbi protiv kriminala i trgovine ljudima, kao i verskog ekstremizma.

„Neophodna je i opreznost oko uticaja Rusije“, rekao je Tači, koji smatra takođe da Beograd i Priština, treba da postignu, kako je naveo, dugoročne dogovore u cilju jačanja privrede i otvaranja novih radnih mesta.

On je, piše Koha, rekao da „Srbija treba da prizna Kosovo kao suseda i da ne sprečava njegovu medunarodnu integraciju“.

„Medutim, moramo napraviti kompromis koji će omogućiti bolju budućnost „, naveo je Tači, koji će poziciju kosovskog predsednika, uprkos protivljenju ujedinjene opozicije, preuzeti početkom aprila.

Prema Tačijevim rečima, za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine bitno je podsticanje regionalne saradnje i, kako je rekao, konačan nastavak unapređenja vladavine prava kako bi se postigla „pravda za žrtve“.

„Mnogi navodi objavljeni su u izveštaju Dika Martija. Kosovo sprovodi veoma transparentan, medunarodni sudski postupak da se utvrdi istina. Nemamo šta da krijemo“, naveo je Tači.

(www.serb.rs)