Sutra počinju 24. Dani Zorana Radmilovića

zoran-radmilović-legenda-serb.rs

Zoran Radmilović foto:www.yugopapir.com

U Zaječaru sutra počinju 24. Dani Zorana Radmilovića, pozorišni festival na kojem će do 3. novembra biti izvedeno deset predstava, u selekciji Saše Latinovića.

BEOGRAD – U Zaječaru sutra počinju 24. Dani Zorana Radmilovića, pozorišni festival na kojem će do 3. novembra biti izvedeno deset predstava, u selekciji Saše Latinovića.

Na otvaranju nastupa ansambl domaćina – Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, sa premijerom predstave „Skupljači perja“. Ovu dramatizaciju scenarija Aleksandra Saše Petrovića režirao je Darko Štetin.

Naredne večeri gostuje Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke sa dramom Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina.

Narodno pozorište iz Beograda učestvuje sa još jednim komadom Popovića – „Bela kafa“ u režiji Milana Neškovića, dok će Šabačko pozorište prikazati „Kainov ožiljak“ po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića.

U konkurenciji su i Kraljevačko pozorište – „Kokoška“ Nikolaja Koljade u

režiji Radoslava Milenkovića, Malo pozorište “Duško Radović“ – „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca u režiji Jovice Pavića, Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca – „Prevaranti u suknji“ Kena Ludviga u režiji Milana Jovanovića.

Iz Hrvatske dolazi Kazalište Virovitica/Gradsko kazalište Joza Ivakić sa predstavom „Nećeš razbojniče“ Zoltana Egrešija u režiji Dražena Ferenčine.

Atelje 212 izvešće predstavu „Strujosek“ Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Švabića, a Beogradsko dramsko pozorište komediju „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj.

Poslednje večeri, u čast nagrađenih, zaječarski teatar izvešće „Malog princa“, dramatizaciju teksta Antoana de Sent Egziperija u režiji Saše Latinovića.

Na festivalu će biti dodeljena nagrade „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca i „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet, kao i nagrada publike za nabolju predstavu. Kao i ranijih godina, svake večeri biće dodeljivan „Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi od te vececri.

Predsednik stručnog žirija koji dodeljuje glumačke nagrade biće glumac Tihomir Arsić, a članovi pozorišni kritičar Željko Jovanović i profesor Univerziteta „Džon Nezbit“ katedre za kulturu i medije Nada Torlak.

O nagradi za vizuelni identitet odlučivaće žiri u sastavu: Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar, Nina Pogarčić, istoričar umetnosti i Mirko Stokić, scenograf.

(izvor-Tanjug)