Struka upozorava: „Gazimo“ sopstvenu istoriju!

serbona-serb.rs

Nedovoljno istražena istorija Srba (foto:www.youtube.com)

„Naši ugledni istoričari od 1945. godine do danas nisu napisili ni jedno kapitalno delo iz oblasti nacionalne istorije, pa ,“ kaže istoričar-vizantolog prof. dr Vlada Stanković, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Stanković upozorava da je omalovažavanje istorije praksa od 1918. godine, a da je taj odnos naročito kulminirao tokom komunističkog perioda, kao i da je upravo to jedan od razloga što gubimo nacionalni identitet.

„Za duhovno izumiranje Srba su odgovorne generacije istoričara koji su kukavički prihvatile da se nikome ne zameraju i ne bave svojim poslovom, zarad lične udobnosti i privilegija. Najprivilegovaniji se još bave srednjovekovnom istorijom i sporednim temama, a po svaku ceo izbegavaju proučavanje države koju je još Konstantin Pofirogenit u desetom veku zvao današnjim imenom – Srbija“, kaže Stanković.

On je naveo i primere susednih država, Bugarske i Hrvatske, koji svake godine izdaju desetine novih knjiga na maternjem, ali i engleskom jezikom, kako bi promovisali nacionalnu istoriju.

„Mi za to vreme, u 21. veku, svoju istoriju proučavamo iz knjiga koje je početkom 20. veka napisala Austrougarska“, kaže Stanković.

(www.serb.rs)