„Strašna je Vučićeva izjava o javnim servisima“

rtv-radio-televizija-vojvodine-mediji-serb.rs

Kome ne odgovara slobodno izveštavanje iz ove kuće? (foto:www.rtv.rs)

Novinarka Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sanja Kljajić ocenila je danas kao „strašnu“ izjavu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da ne želi da gostuje na javnim medijskim servisima.

„Strašno je što premijer jedne države kaže da neće da gostuje na javnom servisu“, kazala je Sanja Kljajić na Televiziji N1.

Kako je navela, Vučić vrši pritisak na pravosudje kada kaže da su sve procedure ispoštovane u smenama na RTV-u, pogotovo ako se u obzir uzmu moguće tužbe koje će smenjeni novinari i urednici podneti.

„To je vrsta uticaja na pravosudni servis. Javni servis nije u nadležnosti skupštine i premijera. Vučić ne sme da se meša u uredjivačku politiku“, kazala je Sanja Kljajić i dodala da su na RTV-u vidljive promene u uredjivačkoj politici.

Prema njenim rečima, neophodno je utvrditi lanac odgovornosti za smene u RTV-u.

„Ne možemo biti toliko naivni da izbegnemo da to dovodimo u vezu s parlamentarnim izborima… Ne tražimo ostavke ljudi koji su izabrani, već da se utvrdi lanac odgovornosti. Prvo da Upravni odbor podnese ostavke, a potom da se ispita uloga Saveta REM-a, koji je izabrao taj upravni odbor“, rekla je Sanja Kljajić.

Novinarka RTV-a Vanja Djurić kazala je da su nakon smena na RTV-u neki profesionalni principi uništeni. „Monitoring će, plašim se, pokazati da se u ovom periodu ne ispunjava uloga javnog servisa“, navela je Vanja Djurić.

Ona je pitala zašto je bilo tako važno da se preko noći dogode smene, pošto je RTV sada „u v.d. statusu“.

„Novo rukovodstvo se ponaša kao da ih ne zanima koji su naši zahtevi, šta mi to tražimo na ulici. Niko od nas nije došao po političkoj liniji, niko od nas ne čuva fotelje, jer u njima nismo ni bili. Mi nemamo problem s tim da se naši ugovori javno objave i da javnost zna kolike su naše plate“, kazala je Vanja Djurić.

Ona se ogradila od političara koji su prisustvovali protestima i dodala da oni kao organizatori protesta ne mogu nikome da zabrane da se pojave na skupovima.

Vanja Djurić je navela da se ne plaši zbog dešavanja na RTV-u i dodala da oni koji se plaše ne treba da se bave novinarstvom.

(www.serb.rs)