Šta dekoncentriše Vučića?

vučić-aleksandar-premijer-srbije-serb.rs

Vučić Aleksandar još uvek samo običan gradjanin (foto:mondo.rs)

Izborni cirkus u Srbiji odavno je završen, ali se na formiranje nove vlade još uvek čeka. Šta usporava taj proces: „dvorske igre“ unutar SNS, potraga za novim saveznicima, Moskva ili je reč o nekakvoj „kupovini vremena“?

Iako se nakon konačnih rezultata izbora i prilično ubedljive pobede Srpske napredne stranke (SNS) očekivalo da će formiranje vlade biti jednostavan i brz posao, trenutno nema naznaka da će on uskoro biti završen. Vlast samo poručuje da će sve biti obavljeno u zakonskom roku – a to znači 90 dana od formiranja novog saziva Skupštine Srbije – što praktično znači do početka septembra.

Nakon početnih konsultacija sa pojedinim parlamentarnim strankama, mandatar Aleksandar Vučić uvek je nalazio neki novi razlog za odlaganje formiranja vlade: jednom je to bila poseta kineskog predsednika, drugi put „bregzit“, a sada se govori da bi vlada navodno morala biti formirana do posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda 17. avgusta. Naravno, to odugovlačenje izazvalo je čitav niz, što ozbiljnih, što šaljivih objašnjenja: od toga da se na taj način spušta cena potencijalnim koalicionim partnerima, pa do izjava kako Aleksandar Vučić na taj način sprečava lidere političkih stranaka da idu na letovanje.

Dvorske igre usporavaju formiranje vlade

Zaista je teško reći zašto se formiranje vlade oteglo preko svake mere, kaže za DW novinar nedeljnika NIN Vladan Marjanović. „Da li je razlog to što možda mandatar svoj obimni ekspoze piše rukom, pa mora povremeno da se odmori od pisanja, ili mu koncentraciju remete karikature Dušana Petričića u Politici – ali ne vidim nijedan racionalan razlog za to, tako da možemo samo da spekulišemo o nekim iracionalnim razlozima. Dakle, možda je želja mandatara da čitavu javnost i političku scenu drži u stanju neizvesnosti i da svi čekaju njegovu poslednju reč. Njemu očito ne smeta da vlada i u ovom tehničkom mandatu, jer se tu ništa ne menja u odnosu na prethodnu vladu, niti će se promeniti kad dobijemo novu. Sva vlast koncentrisana je u rukama Aleksandra Vučića i iz tog ugla gledano potpuno je svejedno da li imamo vladu u punom mandatu“.

„Mislim da je u ovom slučaju razvlačenje sa formiranjem vlade najviše deo nekih političkih igara, jer nema nekog drugog posebnog razloga“, ocenjuje za DW profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević. „Kad kažem političke igre tu mislim na dvorske igre, pokušaje zadovoljavanja različitih interesa i kalkulacije šta će doneti najveću političku korist“.

A šta će reći Moskva?

Kao jedan od razloga za nešto duži proces formiranja vlade često se navodi neodlučnost mandatara oko potencijalnih koalicionih partnera. Postoji osećaj, koji često podstiče i sam vrh SNS-a, kako bi se vodeća stranka rado odrekla dalje saradnje sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), ali da sve procene govore da je nastavak njihove saradnje najlogičnije rešenje. Pojavili su se u proteklom periodu i neki neočekivani saveznici SNS u liku Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno-demokratske partije (LDP), ali je takođe ostalo nejasno da li će to biti prećutna ili zvanična podrška.

Novina NIN-a Vladan Marjanović smatra da izbor pojedinih stranaka za koaliciju ne može da bude kočnica, „jer Vučić ima sve adute u rukama i tu dilemu može da razreši za pet minuta. Čini mi se da je veći problem izbor pojedinih ljudi za konkretna mesta u vlasti, jer tu mora da balansira između potrebe da zadovolji svoju stranku, a sa druge strane postoji potreba da malo promeša karte u kadrovskom smislu. Ako bi, recimo, zadržao 80 odsto sastava sadašnje vlade, onda bi se opet postavilo pitanje razloga izlaska na izbore. Naravno, i to nije opravdanje, jer je i za kadrovska rešenja Vučić imao dovoljno vremena za razmišljanje.“

Marjanović napominje da postoji još jedno relevantno pitanje, a to je na koji način će biti zadovoljeni stavovi Moskve: „To se pre svega odnosi na izraženu želju Moske da nova vlada demonstrativno pokaže svoju rešenost da zadrži odnose sa Rusijom na dosadašnjem nivou. Dakle, ko će se, da se malo grubo izrazim, pojaviti kao eksponenti proruske politike u novoj vladi“.

Šest sati ekspozea

Mandatar najavljuje i obiman ekspoze. Najpre se govorilo o 180 strana, ali sam mandatar tvrdi da će imati bar 200 strana. Procenjuje se da će samo čitanje tog ekspozea trajati najmanje šest sati. „Mislim da tu ne možemo očekivati ništa što već ne znamo“, kaže Đorđe Pavićević. „Možda ćemo tu imati nešto više opšteobrazovnih citata, ali mislim da je pre svega neozbiljno imati ekspoze na 200 strana. To je zamlaćivanje i poslanika i čitave javnosti“.

Vladan Marjanović takođe smatra da nema razloga za toliki ekspoze, osim ako je namera da se ponovo kaže kako se nešto dogodilo po prvi put u istoriji zemlje. „Ekspoze samo pokazuje da Vučić ima grandomanske ambicije u svakom pogledu, pa eto još jedne prilike da se to potvrdi kroz ekspoze. A što se tiče sadržaja, mislim da će on u većem delu biti posvećen ekonomskim pitanjima. Uostalom, Vučić svaku konferenciju za štampu, koji god da je povod, u nekom trenutku okrene na tu stranu, i počinje da priča o navodnim ekonomskim uspesima.“

Nejasna kupovina vremena

Nakon tri izborna ciklusa za četiri godine, a sada i nakon odugovlačenja sa formiranjem vlade, postalo je jasno da vrh vlasti, iz nekog samo njima znanog razloga, pokušava da kupi vreme. Vladan Marjanović ocenjuje da Aleksandar Vučić samo pokušava da prikupi što duži mandat na vlasti i da u tom smislu dobro dođe i ovaj period formiranja nove vlade. „Sa druge strane, potpuno je neracionalno ponašanje da se već sada toliko razmišlja o tome, umesto da se rešavaju urgentni problemi. Vlada u ovako ograničenom mandatu ne može da ih rešava na pravi način, mada kad malo bolje razmislim, ne može da ih rešava ni kad je u punom mandatu, jer jednostavno nije dobra vlada.“

(www.serb.rs)