Sretenje, praznik crkve i države

Paja-Jovanovic-Takovski-ustanak-otomanske-arhive-serb.rs

„Takovski ustanak“ Paja Jovanović (foto: sr.wikipedia.org)

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na Prvi srpski ustanak i prvi Ustav Srbije. U narodu se veruje ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

U Srbiji se kao Dan državnosti i kao verski praznik Srpske pravoslavne crkve obeležava Sretenje.

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.

Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti, a od 2012.Dan državnosti Srbije praznuje se dva dana 15. i 16. februara. 

U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

sretenje-gospodnje-serb.rs

„Sretenje Gospodnje“ ikonostas (foto:www.pravoslavnacrkva.ch)

Po crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja. Taj susret malog Isusa i pravednog starca je hrišćanski praznik – Sretenje Gospodnje. Praznik Sretenje proslavlja se od 541. godine.

(www.serb.rs)