Srbija želi da unapredi ekonomske odnose sa Turskom

Davutoglu-Vučić-serb.rs

Šta su se dogovorili Vučić i Davutoglu? (foto:www.vesti-online.com)

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija i Turska osnovati Savet na najvišem nivou, koji će voditi dvojica premijera, a koji bi trebalo da pomogne još intenzuivnijoj saradnji dveju zemalja i pozvao turske investitore da ulažu u Srbiju obećavši im uvek za nijansu bolje uslove od onih koje ponude druge zemlje.

Vučić je, u izjavi za medije posle bilateralnog sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, rekao da je na sastanku bilo reči o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi saradnje dveju zemalja koje bi trebalo da donesu napredak, javlja Tanjug.

„Osnovaćemo savet na najvišem nivou, koji će da vode dvojica premijera, iz oblasti u kojima imamo najveću i najupečatljiviju saradnju. Vodiće ih ministri iz tih oblasti, a gotovo stalno ćemo da se sastajemo”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom.

„Imaće i sa Srbijom, jer mislimo da možemo mnogo toga da zajednički napravimo i uradimo”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija želi da unapredi ekonomske odnose sa Turskom i privuče još veći broj turskih investitora, podsetivši da je vlada donela odluku da pruži subvencije za turske investitore, koji najviše dolaze u nerazvijeni deo Srbije na jugu – pčinjski, jablanički, nišavski, pirotski okrug.

Premijer je rekao da će večeras biti održan jedan od najvećih bilateralnih biznis foruma, koji će okupiti oko 500 zvanica, odnosno 137 predstavnika turskog biznisa i oko 300 zvanica iz Srbije, a na kojem će biti reči o ulaganjima i unapređenju saradnje.

Vučić je rekao da Srbija očekuje u 2017. godinu međusobnu razmenu od više od milijardu dolara i dodao da bi veće turske investicije mogle da nas približe tom broju i tokom sledeće godine.

On je poručio turskim biznismenima i premijeru da Srbija može da ponudi najbolje uslove u regionu.

„Sve što ponudi neka zemlja turskim investitorima, Srbija će za jedan dolar da ponudi više, svoje usluge i sebe kao bolje mesto za investiranje”, rekao je Vučić i naglasio da je Srbija spremna za takmičenje i konkurenciju.

On je čestitao turskom premijeru na odluci da se poveća minimalna zarada u Turskoj za 30 odsto, navodeći da će to da dovede još investitora u Srbiju.

„Kad ozdravimo i ojačamo srpsku privredu, i mi ćemo to da uradimo”, rekao je Vučić navodeći da je za Srbiju velika čast što je naša zemlja druga ili treća na listi zvaničnih poseta premijera Turske.

On je naveo i da je broj turskih turista ove godine dostigao 57.000, da se za doček Nove godine očekuje oko 4.000 turista iz te zemlje, te da očekuje da se taj broj u sledećoj godini udvostruči.

Navodeći da se danas razgovaralo o važnim infrastrukturnim projektima, enegetici, rudarstvu, Vučić je najavio da će sutra u Srbiju doći i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, sa kojim će on i Davutoglu posetiti Novi Pazar.

Davutoglu: Srbija ponudila turskim investitorima dobre uslove

Premijer Turske Ahmet Davutogli izjavio je danas da između Srbije i Turske postoje veoma važni istorijski odnosi i da je važno da se dobri bilateralni odnosi dve zemlje još više poprave.

Davutoglu je, u obraćanju medijima posle bilateralnog sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će turskoj vladi biti čast da sa Srbijom napravi aranžman koji već ima sa Bugarskom i Grčkom, o Savetu na najvišem nivou.

„Na nivou vlada vodićemo razgovore i sastanke u narednom periodu iz različitih oblasti i u vezi s tim očekujem Vučićevu posetu našoj zemlji. Važno je da se bilateralni odnosi dve zemlje još više poboljšaju”, istakao je Davutoglu.

Prema njegovim rečima cilj je da se obim trgovine od 780 miliona dolara u 2014. poveća na milijardu dolara u 2016.

„Mogućnosti koje je Srbija ponudila turskim investitorima je zaista dobra. Ovde sam došao sa 130 poslovnih ljudi iz Turske, iako je bilo veoma teško da se organizuje ovakav susret na kraju godine”, rekao je Davutoglu.

On je podsetio da je u Srbiju dolazio već deset puta, ali da mu je ovo prva poseta kao premijera i istakao da, bez obzira na geografsku udaljenost, ne postoje granice između suseda.

Davutoglu: Sukob s Rusijom ne utiče na odnose sa Srbijom

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Beogradu da sukob te zemlje i Rusije ne može uticati na dobre odnose sa Srbijom.

Davutoglu je, na pitanje novinara posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem kako komentariše stav Srbije povodom sukoba te države i Rusije zbog obaranja ruskog aviona, rekao da zna da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, ali da na odnose Srbije i Turske ne može da utiče nijedna treća strana.

„I Turska je do sad imala odlične odnose sa Rusijom i nadam se da ćemo se vratiti na stare dane dobrih odnosa”, rekao je Davutoglu.

On je istakao da su Srbija i Turska dve zemlje i dva naroda u istom regionu.

„Balkan je kao jedna čorba u koju mi želimo da stavimo lep začin kako bi bila još ukusnija”, rekao je Davutoglu.

On je istakao da se odnosi dve zemlje neće promeniti i da je i cilj njegove posete Srbiji njihovo poboljšanje.

Davutoglu je, komentarišući Vučićevu izjavu povodom obaranja ruskog aviona, rekao da ne smatra da je Srbija mala zemlja, već da veruje da je velika i važna zemlja.

Turski premijer je ponovio da je Rusija ugrozila vazdušni prostor Turske i da je zato oboren ruski avion.

„Mi smo samo branili naš vazdušni prostor”, ponovio je Davutoglu.

Davutoglu je rekao i da je Vučić odlaskom u Srebrenicu pokazao ispravan stav, posebno kad je u pitanju brisanje loših uspomena iz prošlosti.

Vučić: Podržaćemo kandidata koji će štititi interese Srbije

Srbija još nije donela odluku koga će podržati kao kandidata za generalnog sekretara UN, izjavio je premijer Aleksandar Vučić, ali je naglasio da će ta odluka svakako biti u interesu zemlje, a ne bilo kojeg pojedinca.

Na pitanje Sputnjika da li će Srbija imati svog kandidata i da li će to biti Vuk Jeremić, za koga se smatra da ima neke šanse, premijer Vučić je rekao da bi „mogao da analizira ko ima, a ko nema šanse, ali da Srbija jos nije donela svoju odluku”, nasuprot onome što se pojavljivalo u medijima.

„Kada je donese, biće to odluka u interesu naše zemlje, a ne u interesu bilo kog pojedinca, dakle, to je ono što je od ključnog značaja za nas,„ rekao je Vučić.

Upitan da li je interes Srbije da ima svog čoveka na tako visokom mestu, Vučić je rekao da je „interes da imamo one koji će da štite interese Srbije,„

„To je najvažnije. Uvek mnogo važnije od bilo čijeg pojedinačnog interesa, pri čemu ne isključujem ni tu mogućnost”, rekao je on.

Turci hoće srpsko meso, mleko, mlečne proizvode…

Turizam, građevinarstvo, tekstilna industrija, rudarstvo, energetika, oblasti su koje su učesnici Srpsko-turskog poslovnog foruma označili kao one gde postoje potencijali za saradnju, uz opasku da domaći proizvođači mesa, mleka i mlečnih proizvoda mogu da plasiraju svoje proizvode u Turskoj.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka Samir Kačapor, izjavio je da je ta agencija dovela više od 30 lokalnih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa turskim firmama.

„Večeras tražimo kompanije koje će nam ponuditi repromaterijal, sirovinu za tekstilnu industriju i proizvodnju obuće”, rekao je on Tanjugu.

Tu su, naveo je Kačapor, prerađivači drveta, proizvođači zdrave hrane, mesa i mlečnih proizvoda, koji žele da ponude svoje proizvode, ali i da nađu partnere iz Turske s kojima bi mogli da izađu na treće tržište.

„Jedan od aduta Srbije je i sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, Od nedavno imamo i sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom”, podsetio je on.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić ukazao je da su turski privrednici zainteresovani za čitavu Srbiju, ne samo za Novi Pazar, a zanima ih, kako je rekao, i Niš.

„Imam dobre signale da će biti pomaka na još bolje u dobroj saradnju. Verujem da ćemo već za nekoliko dana imati dobre vesti sa turske strane”, uveren je Perišić.

On je naveo da su prednosti Niša što je univerzitetski grad, jedini pored Beograda ima međunarodni aerodrom, na raskrsnici je puteva, ima dobru logistiku, ali i dobru infrastrukturu nekadašnjih giganata elektro i građevinske industrije, te automoto i tekstilne industrije.

„Nešto od turskih investicija u tim oblastima će sigurno doći u Niš”, ubeđen je on.

Direktor Atenic komerc Rodoljub Popović rekao je da njegova kompanija već koristi opremu iz Turske i naveo da je kvalitet dobar. Srbija bi, prema njegovim rečima, trebalo da uvodi nove tehnologije gledajući turske partnere, ali i da uvozi novu opremu.

„Mi smo veliki korisnik njihove opreme. Trebalo bi imati uvidu da njihova privreda ima veliki rast i razmena novih tehnologija bi bila značajna”, ocenio je Popović.

Bajram Akgil iz Salcano bicikla istakao je da su Turci zainteresovani za saradnju u turizmu, gde postoji veliki potencijal, ali i rudarstvu, energetici.

Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje je važna i zato „što se poznajemo”.

„Imamo istorijske veze, dobro se poznajemo i ako se zajedno budemo bavili biznisom, možemo da rastemo u celom regionu i širom Evrope”, rekao je on i dodao da je uveren da Srbija i Turska mogu da sarađuju u svim biznisima.

Upitan da li turska Halkbanka koja odnedavno posluje u Srbiji doprinosi toj saradnji, Akgil je rekao da je to jedna od najvažnijih banaka u Turskoj, koja je važna za tamošnje biznismene.

„Ona će pomoći i srpskim preduzetnicima koji žele da posluju sa Turskom i obrnuto”, rekao je Akgil.

Ilustrujući koliko je saradnja dve zemlje već dobra, on je rekao da je njegova kompanija sponzor biciklističke reprezentacije Srbije.

„Jovana Crnogorac vozi mauntibajk u turskom timu. To je dokaz dobre saradnje. Članovi srpske reprezentacije su na prošloj Olimpijadi u Londonu vozili naša bicikla. A uskoro ćemo imati i fabriku ovde”, najavljuje on.

Upitan da li su neka od preduzeća u restrukturiranju šansa za turske ulagače, on je rekao da privatizacija nudi šanse za turske biznismene.

„Uveren sam da turski biznismeni mogu biti deo ovog procesa. Pošto je Halkbank ovde, to može pomoći da turski investitori dođu”, zaključio je Akgil.

(www.serb.rs)