Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

denis-kif-britanski-ambasador-serb.rs

Ambasador Velike Britanije Denis Kif foto:www.ceopom-istina.rs

Znamo da Srbija ima posebne veze sa Rusijom, ali i da je na putu pristupanja EU, a to znači da treba da uskladi spoljnu politiku sa EU, rekao je danas ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, koji navodi da je uloga Moskve u Ukrajini i Siriji negativna.

BEOGRAD – Znamo da Srbija ima posebne veze sa Rusijom, ali i da je na putu pristupanja EU, a to znači da treba da uskladi spoljnu politiku sa EU, rekao je danas ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, koji navodi da je uloga Moskve u Ukrajini i Siriji negativna.

„Znam da su predsednik vlade (Aleksandar Vučić) i ministri sada u Moskvi, znamo da Srbija sa Rusijom ima posebne veze, ali ste takođe na putu pristupnja EU, a to znači i usklađivanje spoljne politike sa EU. O tome još razgovaramo. Što se tiče Rusije, vidimo njenu ulogu u Ukrajini i Siriji, koja je negativna. To je problem“, naveo je Kif za B92.

On je ocenio da je realno da poglavlje 35 u pregovorima o pristupanju Srbije EU bude otvoreno do kraja godine i da London to podržava, uprkos razlikama u vezi sa statusom Kosova, kao i da je humanost koju je Srbija pokazala prema izbeglicama proizvela veoma dobra reagovanja u Evropi.

„Za nas je Kosovo država, za vas nije, ali za nas je najvažniji napredak da bismo brzo mogli da otvorimo ovo poglavlje 35, jer mi podržavamo otvaranje tokom ove godine i mislimo da je to moguće. Otvaranje poglavlja je samo jedan korak, a posao i pregovori se nastavljaju posle“, rekao je Kif.

„Kao što je rekao naš ministar spoljnih poslova (Filip Hamond), mi podržavamo otvaranje prvih poglavlja i poštujemo ulogu Srbije u regionu. Humani odnos Srbije prema izbeglicama proizveo je veoma dobra reagovanja u Evropi“, naveo je britanski ambasador i istakao da Britanija nema nove uslove za Srbiju.

Kif smatra da bi srpsko kulturno i versko nasleđe bilo bolje zaštićeno, ako Kosovo postane član Uneska.

„Razumemo brigu Srbije o kulturnom i verskom nasleđu na Kosovu. Mi imamo drugačije viđenje Kosova. Mi ga vidimo kao državu. Mislimo da je to bolje za budućnost nasleđa, jer Kosovo već ima obaveze prema kulturnom nasleđu. U okviru Uneska imaće još više obaveza“, zaključio je britanski ambasador u Srbiji.

(izvor-Tanjug)