Srbija čeka ruska krila: Stižu novi avioni tipa Mig 29

Mig 29 Vojske Republike Srbije (foto:www.vs.rs)

Kupovinom dva nova ruska helikoptera početak je vojno-tehničke saradnje Rusije i Srbije, koja bi uskoro mogla da bude krunisana nabavkom jedne eskadrile lovačkih aviona Mig 29 M2.

Ministar odbrane Zoran Đorđević nedavno je uputio pismo ruskom kolegi Sergeju Šojguu u kome ga je upoznao sa zabrinjavajućom situacijom u srpskoj lovačkoj avijaciji. Ovaj dio Ratnog vazduhoplovstva opterećen je bliskim istekom resursa letelicama „mig 21“ i „mig 29“, kojima Srbija čuva svoj vazdušni prostor, ali i računima pristiglim za višegodišnji nemar prema ratnim krilima.

„Očekujemo da se u budžetu za 2017. godinu nađu i sredstva za nabavku lovačkih aviona. Poslije detaljne stručne analize zaključeno je da bi našim prilikama najbolje odgovarao avion „mig 29 M2“, kojim bi uspešno branili vazdušni prostor i izvršavali zadatke“,  kažu u Ministarstvu odbrane.

Lovački avioni već više godina prva su i najvažnija stavka na spisku potreba Vojske Srbije. Resursi lovačkoj avijaciji ističu 2018. i 2019. godine.

Poznavaoci prilika u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu napominju da je poslednji čas da se nešto preduzme na oporavku vojnih krila države. Ruska tehnika, pritom, najlogičnije je rješenje, jer su na nju naviknuti piloti i mehaničari.

Ruska strana nekoliko puta je slala pozitivne signale o želji da pomogne pri modernizaciji Vojske Srbije i njenom opremanju sofisticiranom tehnikom. Cijena jednog aviona „mig 29 M2“ koji je pikirala Srbija iznosi oko 45 miliona evra, a sa minimumom naoružanja je 65 miliona.

Samo jedna savremena raketa R-77 sa aktivnim radarskim navođenjem, košta oko milion evra po komadu. Neophodni rezervni djelovi, obuka i naoružanje cijenu letelice podižu na približno 65 miliona evra. Nabavka jedne male eskadrile od četiri letelice koštala bi oko 250 miliona evra.

(www.serb.rs)