Srbi na Zadušnice pale sveće u pratnji policije, obišli oskrnavljene grobove nadomak Đakovice

kosovo-srpska-groblja-porušeno-serb.rs

Ovako danas izgledaju pravoslavna groblja na KiM foto:www.telegraf.rs

Nekoliko stotina Srba jutros je uz pratnju Kosovske policije, na Zadušnice, posetilo pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Oko pedesetak raseljenih Srba obišlo je danas pravoslavno groblje u selu Piskote, nadomak Đakovice, razočarani onim što su zatekli – groblje je oskrnavljeno i zaraslo pa neki nisu ni mogli da pronađu grobove svojih rođaka i prijatelja.

Srbi su do groblja, u južnom delu Mitrovice koji je nastanjen albanskim stanovništvom, stigli organizovano autobusima koje je pratila policijska patrola i privatnim automobilima. Incidenata nije bilo.
Tek poneki čitav spomenik, grobovi oskrnavljeni, biste odnete – to je slika koja je i ovaj put dočekala sve koji su došli da upale sveće za pokoj duša preminulih rođaka i prijatelja.

Na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice kapela koja je bila uništena, obnovljena je nedavno.
Na tom groblju više od 70 odsto nadgrobnih spomenika je nakon završetka sukoba 1999. godine porušeno ili oskrnavljeno.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić, koji je sa svojim sugrađanima posetio groblje nadomak Đakovice, rekao je Tanjugu da je više nego razočaran onim što je video, jer je groblje, kako je kazao, zaraslo u šumu, a nadgrobni spomenici porušeni i oskrnavljeni.

„Neki nisu uspeli da dođu do grobnih mesta, sve je zaraslo. Potrešen sam, ovo je sramota“, rekao je Đikić.

Na groblju je služen parastos preminulima, a 45 Srba raseljenih iz Đakovice do groblja je došlo uz jaku pratnju Kosovske policije.

Srbi su prethodno prisustvovali liturgiji koja je jutros služena u manastiru Visoki Dečani, odakle su se zaputili prema gradu u kojem su nekada živeli i koji je za njih, kako kažu, „zabranjen grad“.

(izvor-Blic)