Skupština o izboru nove vlade

skupstina-srbije-serb.rs

Skupština Srbije (foto:www.plusonline.rs)

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o izboru nove vlade, nakon sinoćnjeg prekida sednice.

Poslanici su u sredu 12 sati raspravljali o izboru nove vlade, kada je oko 22 h, na predlog mandatara Aleksandra Vučića, odlučeno da se sednica nastavi danas.

Vučić je zbog nevremena koje je sinoć pogodilo zapadnu Srbiju predložio da se rasprava prekine i rad nastavi danas.

Na raspravi u sredu su svoje stavove o programu i izboru nove vlade izneli predstavnici poslaničkih grupa, a počela je i rasprava o listi prijavljenih govornika.

Mandatar Vučić je u utorak u višesatnom izlaganju predstavio program koji je sažet na 68 strana kao i članove Vlade Srbije.

Nova Vlada Srbije imaće osam novih članova, ali i jednak broj resora kao i prethodna.

Današnja rasprava započela je izlaganjem poslanika Miroslava Aleksića iz SDS koji je upitao mandatara Aleksandra Vučića da li će nastaviti da u prisustvu medija prima građane i izigrava i lokalnu vlast i katastar…

Vučić je rekao da je posao predstavnika vlasti da razgovara sa građanima, da oseti njihov puls i vidi njihove probleme, te dodao da je onoga dana kad je u Vladi Srbije primao građane rešeno više od polovine njihovih problema.

Poslanik DSS Đorđe Vukadinović rekao je da se čudi kako mandataru niko nije skrenuo pažnju da se nakon sat i po – dva praćenja govora gubi koncentracija. A Vučić je na to rekao da, sem mržnje i ostrašćenosti, nije čuo ništa drugo u proteklih nekoliko minuta, spomenuši malverzacije sa Državnom lutrijom Srbije i optuživši
Vukadinovića da je uzimao novac.

Vukadinović je u replici poručio Vučiću: „Da ste takav džek i džentlmen kakvim se izdajete, onda biste omogućili deset sati rasprave. I koliko god biste želeli da ličite na Merkelovu ili Putina, najviše asocitare na Kaligulu i Nerona“.

On je rekao Vučiću i da se predstavlja kao demokratski premijer, a da on to ustvari nije i da uskraćuje vreme opoziciji da se čuje i njihov glas i kritika, jer „Vučić to ne može da izdrži“.

Polemisalo se i o tome ko je „prodao veru za večeru“ i o Vlasima, a onda je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila da je Vukadinović napustio salu i pritom poslao poljubac mandataru.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudili su danas tvitovanje predsednika pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića uz ocenu da time vređa i poslanike i građane.

Martinović je naveo da je Radulović na Tviteru napisao da parlament liči na farmu, dok je Gojkovićeva to nazvala skandalom.

„Biti poslanik znači predstavljati građane Srbije i u Srbiji i svuda u svetu“, rekla je predsednica parlamenta, a Radulović, koji je bio u skupštinskoj sali, potom ju je pozvao da spreči nasilje nad poslanicima.

Radulović je rekao da Gojkovićeva nije predstavnik Tvitera, već predsednica parlamenta i da je njena dužnost da zaštiti poslanike od vređanja i da im dozvoli da se o tome izjasne.

Gojkovićeva je odbila da stavi na glasanje Radulovićev predlog, ostavši pri stavu da poslanici pokreta „Dosta je bilo“ povređuju dostojanstvo parlamenta.

„Kamere su uperene u vas, samo se vi slikajte, a mi ćemo da nastavimo da radimo i dalje“, rekla je Gojkovićeva, dok su poslanici „Dosta je bilo“ u rukama držali skupštinski poslovnik, ukazujući da je na taj način prekršen rad parlamenta.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović zatražio je danas, tokom rasprave od predsedavajućeg Skupštine Srbije Veroljuba Arsića da ga zaštiti od uvreda mandatara budućče vlade Aleksandra Vučića.

Radulović se pozvao na povredu Poslovnika po kojem „nije dozvoljeno vređenje i izvrtanje činjenica“, dok je Arsić ocenio da taj zahtev nije utemeljen pogotovo što je, kako je rekao, manadatar „izneo potpune činjenice“.

Šef poslanika DJB je naveo i da Vučić prvo kaže da poštuje poslanike, a potom govori stvari „koje su besmisleno izvrtanje činjenica“.

„Vidim da ne znate, opet izmišljate, ne mogu da razumem vašu patološku mržnju, nameštate se kao za spot…“, citirao je Radulović delove obraćanja Vučića koji je odgovarao poslanicima na primedbe na rad buduće vlade.

Arsić je rekao da Radulović za to što je rekao mandatar, „ne može da kaže da su uvrede, pogotovo što su iznete potpune činjenice“.

Radulovićeve kao i stavove ostalih poslanika DJB, osudili su u izjavama novinarima u parlementu poslanica Nove Srbije Dubravka filipovski i poslanik Pokreta socijalista Djorđe Komlenski.

„Ako se neko ponaša kao i u rijaliti šouu, onda su to Radulović i njegovi poslanici“, rekao je Komlenski dok je Filopovska pozvala poslanike DJB da poštuju dostojanstvo Skupštine Srbije.

Poslanici pokreta Dosta je bilo napustili su skupštinsku raspravu nešto pre 13 sati, kao što su činili i prethodna dva dana.

(www.serb.rs)