SKANDAL Plaćamo grejanje buržujima s Dedinja

dedinje-vila-svislajon-serb.rs

Vila kompanije „Svislajon“ foto-www.blic.rs

Vojska Srbije od 2007. godine plaća grejanje luksuznih vila u jednom delu Dedinja.

Bogataši s beogradskog Beverli Hilsa, kako u žargonu zovu luksuzno naselje Mačkov kamen na Dedinju, već osam godina uživaju u blagodeti besplatnog grejanja u svojim vilama, saznaje „Blic“.

 Ovakvu pogodnost obezbedio im je investitor, koji je deo velelepnih vila, površine od 200 do 400 kvadrata, umesto na daljinski sistem „Beogradskih elektrana“, priključio na toplanu Vojne akademije, zbog čega godinama u objedinjenom računu „Infostana“ nisu imali stavku za grejanje.

Zbog ove privilegije, dvadesetak najbogatijih ljudi Srbije uštedelo je od 3.000 do 6.000 evra godišnje.

U čarima besplatnog grejanja uživaju vlasnici najskupljih kvadrata u Beogradu, i to u delu ulica Stojana Ćelića, Vaska Pope i Neznanog junaka.

Među njima su Rodoljub Drašković i njegova kompanija „Svislajon Takovo“, ali i golman Vladimir Stojković  i još desetak biznismena i političara.
Izvor „Blica“ iz „Beogradskih elektrana“ tvrdi da svi troškovi toplih stanova idu na teret Vojske, odnosno građana Srbije.

Vile je gradio „Koling“, a „Beogradske elektrane“ u to vreme nisu imale tehničke mogućnosti da ih priključe.

Pošto se radilo o objektima u kojima su smešteni ambasadori, ali i ugledni biznismeni i političari, Vojska je odobrila da se deo tih vila priključi na toplanu Vojne akademije.

Reč je o skoro 8.000 kvadrata – objašnjava naš izvor.

Iz Vojske Srbije nismo dobili zvaničan odgovor zbog procedure koja iziskuje vreme, ali nam je nezvanično potvrđeno da je naša informacija tačna.

– Nekoliko zgrada na Dedinju jeste priključeno na toplanu Vojne akademije. To je trebalo da bude privremeno rešenje, ali se odužilo i traje više godina. Postojao je dogovor da grad deo troškova refundira, ali do toga nije došlo – rečeno nam je u Ministarstvu odbrane.
Nijedan od stanara ovih vila nije želeo zvanično da govori za „Blic“.
– Tačno je da na računu ne postoji stavka grejanje, a mi koristimo 200 kvadrata prostora – rekao nam je jedan od zakupaca iz Ulice Vaska Pope, koji nije javna ličnost i koji nije želeo da ga imenujemo.

Ispravljanje nepravde
U „Beogradskim elektranama“ potvrdili su za „Blic“ da deo zgrada u ulicama Vaska Pope i Stojana Ćelića nije bio u sistemu „Beogradskih elektrana“.
– Deo objekata nije bio priključen na naš sistem, ali je letos urađen vrelovod i oni će biti priključeni na objekat na Miljakovcu, a redovna naplata za preuzetu toplotnu energiju preko JKP „Infostan“ počeće od starta ove grejne sezone – rečeno nam je u „Beogradskim elektranama“.

(izvor-Blic)