Rod suncokreta možda rekordan

suncokret-serb.rs

Suncokret (foto:www.serb.rs)

Direktor Poslovnog udruženja za industrijsko bilje iz Novog Sada Olga Čurović izjavila je danas da bi ovogodišnja proizvodnja suncokreta u Srbiji mogla da bude oko 700.000 tona.

Ona je agenciji Beta kazala da je ta industrijska biljka posejana na oko 210.000 hektara i da su vremenski uslovi pogodovali da ovogodišnji rod bude dobar, odnosno rekordan,  jer se u proseku u Srbiji godišnje proizvede oko 650.000 tona suncokteta.

„Ova godina je klimatski bila naklonjena svim ratarskim kulturama, a očekuje se da će rod suncokreta biti rekordan, preko 700.000 tona“, kazala je Čurovićeva.

Prema njenim rečima, uljare su sa proizvodjačima zaključile ugovore i neke su već otvorile svoja skladišta i počele da primaju suncokret.

Kada je reč o ceni koja će biti plaćena proizvodjačima, Čurovićeva je naglasila da se ona uglavnom vezuje za cenu suncokreta na svetskim berzama.

„Za sada se niko od proizvodjača suncokreta nije bunio oko cene“, kazala je ona i dodala da je jučerašnja cena te uljarice bila 286 evra za tonu.

Ona je dodala i da nije upoznata da su vodeće domaće uljare tražile od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu jer  su otkupljivači iz te zemlje spremni da suncokret iz Srbije plate bolje nego domaće uljare, kako su preneli neki mediji.

(www.serb.rs)