Rezerve krvi smanjene, hitno potrebne sve krvne grupe

krv-dobrovoljni-davaoci-serb.rs

Krvne grupe (foto ilustracija:fishki.net)

Rezerve krvi su smanjene, trenutno ih ima za jedan i po dan i sve krvne grupe su u deficitu, posebno krv A pozitivne i 0 pozitivne krvne grupe.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za transfuziju krvi Srbije, odziv građana na terenu je smanjen, kao i broj akcija zakazanih za ovu sedmicu.

Institut apeluje da se što veći broj građana odazove pozivu i dobrovoljno da krv kako bi se izbeglo odlaganje operacija, a rezerva krvi bila dovoljna za redovan rad i moguće vanredne situacije.

Od početka avgusta rezerve krvi u drugim centrima u Srbiji, od kojih Institut inače preuzima krv u ovakvim situacijama, takođe su u deficitu.

„Pozivamo građane da nam pomognu da predupredimo krizu koja bi, ako se rezerva krvi ubrzo ne poveća, mogla da ugrozi zdravlje pacijenata“, navodi se u saopštenju.

Građani u Beugradu mogu da daju krv svakog radnog dana u Institutu, u Ulici Svetog Save 39, od sedam do 19 sati, u Urgentnom centru od devet do 16 sati, u autobusu na platou ispred Doma Narodne skupštine od deset do 16 sati, kao i u mobilnim ekipama na terenu.

(www.serb.rs)