Rešenja za državna preduzeća do 31. maja

rtb-bor-serb.rs

U rudarsko-topioničarskom basenu Bor se nadaju skoku cene bakra (foto:www.bor030.net)

U 17 firmi, koje su još zaštićene od poverilaca ima oko 21.000 radnika, a za njihov status ostaju samo dva rešenja – prodaja ili stečaj

Sudbina svih 17 preduzeća zaštićenih od naplate potraživanja biće razrešena do 31. maja, do kada će biti prodata ili u stečaju. Izbori i predizborna kampanja neće uticati na pomeranje rokova. Oni neće odložiti i usporiti poslove na rešavanju statusa ovih preduzeća. Poslovanje svakog preduzeća se pažljivo razmatra i traže najoptimalnije rešenja, uveravaju u Ministarstvu privrede.

Oni podsećaju da je za sedam preduzeća pronađeno rešenje.

Za PKB je raspisan javni poziv za prodaju imovine i rok za dostavljanje ponuda ističe 29. februara. Tri preduzeća „Prve petoletke” preuzeo je konzorcijum radnika. U „Fabrici auto-maziva” iz Kruševca biće sproveden unapred pripremljen plan reorganizacije, dok „Prva iskra” – Barič i „Zastava grupa” idu u stečaj.

– U ovih 17 preduzeća radi nešto više od 21.000 radnika. Država je prošle godine obezbedila sredstva za radnike koji su hteli da uzmu socijalne programe. Iz ove grupe od 17 strateških preduzeća za ovu opciju odlučilo se oko 600 radnika „Trajala” i „Jumka”. Vlada će i ove godine obezbediti novac za isplatu socijalnih programa, tako da je u nekim preduzećima u toku prijavljivanje radnika, dok će u ostalim to biti urađeno u narednom periodu – kažu u Ministarstvu.

Ministar Željko Sertić više puta je rekao da će sa RTB „Bor” i „Resavicom” biti problema. RTB „Bor” je jedini proizvođač bakra, zlata i srebra u Srbiji, metala koji su berzanska roba, a u svom sistemu zapošljava više od 4.500 radnika. Rudnici „Resavica” imaju sirovinski potencijal u ležištima uglja od oko milijardu tona. To javno preduzeće, koje povezuje devet rudnika uglja s podzemnom eksploatacijom, ima 3.845 radnika. Predlog za „Resavicu” očekuje se ovog meseca.

Ovog meseca trebalo bi da bude raspisan i tender za „Galeniku”. Ona na domaćem farmaceutskom tržištu ima udeo od 10 odsto i ta kompanija zapošljava više od 1.500 radnika.

Dok je RTB „Bor” pokrenuo Unapred pripremljen plan reorganizacije, kako bi se dogovorio s poveriocima o izmirenju dugova koji su, prema pisanju medija, dostigli skoro 900 miliona evra. Mada rukovodstvo RTB najavljuje smanjenje plata i socijalni program, koji podrazumeva otpremnine od 200 evra po godini staža. Očekuje se da se broj zaposlenih na osnovu socijalnog programa i tehnološkog viška smanji za 800, još oko stotinu odlazi u penziju, a 250 radnika biće na prinudnom odmoru.

Među preduzećima čiji status još nije rešen nalaze se i „Fabrika automobila Priboj”, „HIP Petrohemija Pančevo”, „Jumko” iz Vranja, kruševačka „Trajal korporacija”, „Politika” AD, „Ikarbus” i „Industrija kablova Jagodina”.

Dok se čeka razrešenje njihove sudbine, pojedina nastavljaju da zidaju račune.

„Petrohemija” za gas duguje čak 27 milijardi dinara, struju nisu platili u iznosu od šest milijardi, a NIS-u su ostali dužni oko 23 milijarde dinara. Među zaštićenim firmama koje su veliki dužnici za energente su „Azotara” i „Resavica”. Samo „Azotara” i „Petrohemija” dužne su oko 40 milijardi dinara za gas, a ostatak privrede duguje još gotovo toliko.

Odmah posle najave vanrednih izbora bilo je javnih spekulacija da bi „odlazeća” vlada mogla rok za trajno rešavanje sudbine „zaštićenih preduzeća” da odloži za neki mesec i taj vruć krompir utrapi novom kabinetu. Sudeći po voznom redu obaveza koje sve čekaju sadašnju vladu Aleksandra Vučića svi su izgledi, a to nam potvrđuju i u Ministarstvu privrede, da državna, po nekima i strateška preduzeća, više neće dobiti novu šansu – prodaja ili stečaj.

(www.serb.rs)