Putarina poskupljuje 10 odsto

naplatna-rampa-serb.rs

Naplatna rampa na autoputu Beograd Novi Sad Subotica (foto:www.panoramio.com)

Vožnja autoputem od Beograda do Niša sada košta 730 dinara, tako da će povećanje biti svega oko 70 dinara za 240 kilometara

Vršilac dužnosti direktora „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak izjavio je da je vlada saglasna sa predlogom da se putarina poveća za 10 odsto, a korekcija cene očekuje se do kraja januara.

Drobnjak je rekao Tanjugu da predlog za povećanje putarine treba prvo da odobri Nadzorni odbor „Puteva Srbije” i da će zatim biti prosleđen vladi na usvajanje.

Ističući da imamo najjeftiniju putarinu u Evropi, Drobnjak je napomenuo da su „Putevima Srbije” potrebna veća sredstva za održavanje mreže državnih puteva.

Drobnjak očekuje da će, zahvaljujući poskupljenju od 10 odsto, godišnji prihod od putarine biti uvećan za milijardu i po dinara. „U Srbiji imamo oko 650 kilometara autoputeva i samo za njihovo održavanje je potrebno godišnje oko tri i po do četiri milijarde dinara, ali nama je potrebno sigurno dvostruko više”, naveo je Drobnjak.

Prvi čovek „Puteva Srbije” dodaje da to javno preduzeće prihod od putarine ne koristi samo za održavanje autoputeva, već svih 15.000 kilometara državnih puteva. „Naša putarina je najjeftinija u Evropi, mi smo daleko jeftiniji i od Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Bugarske. U Srbiji je cena putarine po kilometru samo tri centa, a u drugim državama od pet do sedam centi po kilometru”, rekao je Drobnjak i podsetio da putarina u Srbiji nije povećana od februara 2008. godine.

On je kazao da je, na primer, u Hrvatskoj cena putarine veća oko dva i po puta i iznosi 8,5 centi po pređenom kilometru.

Drobnjak kaže da vožnja autoputem od Beograda do Niša sada košta 730 dinara, tako da će povećanje biti svega oko 70 dinara za 240 kilometara. Drobnjak je, takođe, rekao da je za uređenje kompletne mreže državnih puteva u Srbiji potrebno oko tri do četiri milijarde evra, objasnivši da u tu sumu ulaze i nastavak gradnje putnih koridora 10 i 11 i planirana izgradnja regionalnih autoputeva Pojate–Preljina i Ruma – Novi Sad.

(www.serb.rs)