Protest otpuštenih radnika PIK Bečej

bečej-protest-radnika-serb.rs

Krajem decembra meseca oko pet stotina zaposlenih dobilo je otkaz u PIK-u „Bečej“, a uskoro će i ostali radnici ostati bez posla (foto:becejski-mozaik.co.rs)

Nekadašnji radnici PIK-a Bečej okupili su se na, kažu predstavnici dva sindikata, sponatanom protestu ispred zgrade opštine. Nezadovoljni su, kažu, što su izbačeni na ulicu bez dinara otpremnine.

Za predsednika sindikata Nezavisnost, PIK-a Bečej Aleksandra Pešića, protest radnika je opravdan i iznuđen.

„Više nemamo uslova da se borimo za bolji život. Ovde se borimo za goli život. Tražimo ono što su nam obećali u Vladi i Opštini da će se naći model da se radnicima koji su ostali bez posla pomogne na bilo kakav način. Ovde je puno samohranih roditelja, majki, radnika koji imaju troje i više dece. Njima treba pomoć jer ne mogu da žive od 12, 13, 14 hiljada koliko dobijaju na Birou“, kaže Pešić.

pik-bečej-imovina-serb.rs

PIK „Bečej“ bio je jedan od najvećih kombinata u SFRJ. (foto:www.blic.rs)

Samohrana majka Ljiljana Nastić samo jedna je od onih koji su ostali i bez minimalca u PIK-u a od kojeg su živeli prethodne četiri godine.

„Šta ja sa pedeset godina starosti i tri decenije radnog staža da radim? Više nikome ne trebam. Bar da sam dobila neku otpremninu. Verovala sam našim sindikatima jer su toliko obećavali. Kako su smeli da idu u Beograd i da se vrate bez ikakvog pisanog obećanja, da veruju na usmena uveravanja? Ostali smo na ulici. Nismo trebali da potpišemo ni Aneks ugovora. Ali jesmo jer su nam pretili otkazom“, kaže Ljiljana Nastić.

Radnicima se niko iz lokalne samouprave nije obratio. Kažu da će se okupljati svakodnevno do ispunjenja njihovih zahteva i da će ih svakim danom biti više.

„Otpušteno je preko 1000 ljudi!“ – rekao je u kameru jedan od otpuštenih radnika PIK Bečej. Snimak koji, kako autori istog navode, nisu htele da objave televizije sa protesta otpuštenih radnika PIK Bečeja ispred zgrade Opštine zavrteo se na društvenim mrežama. Ogorčenje bivšeg, jednog od otpuštenih radnika, oca četvoro dece izazavao je lavinu negativnih komentara. Podsetimo sredinom decembra meseca prošle godine PIK Bečej je privatizovao Miodrag Kostić.

Pogledajte video:

 

(www.serb.rs)