Protesti novinara u više gradova zbog Gašića

Gasic-SNS-serb.rs

Gašić i dalje ministar! (foto:www.novosti.rs)

Skup pod nazivom „Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje“ održan je u Beogradu pred Vladom Srbije, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Vranju…

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu okupilo se oko 150 ljudi koji su protestovali zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić još nije smenjen.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je večeras da će se novinari okupljati sve dok predsednik Vlade ne ispuni svoje obećanje da Gašić više neće biti ministar i najavio da će se, ako je potrebno, protesti organizovati svakog ponedeljka.

„To što obećanje nije ispunjeno i što je Gašić još uvek ministar pokazuje kakav je odnos države prema medijima“,kazao je Obradović.

Novinarka nedeljnika „Vreme“ Tamara Skroza poručila je da je novinarska profesija časna i da to nikada ne treba zaboraviti.

„Svaki put kada vam ne produžavaju ugovore, svaki put kada vas tretiraju kao stoku, kada ne odogovaraju na vaša pitanja, kada vas zovu telefonom, setite se da oni ne postoje bez nas“, kazala je Skroza.

Ona je pozvala premijera da ispuni svoje obećanje.

„Narodna izreka kaže ‘Čovek se drži za reč, a vo za rogove’, odlučite šta ste“, kazala je Skroza.

U Novom Sadu se okupilo oko 150 novinara koji su zahtevali hitnu smenu ministra Gašića i apelovali na sve novinare u Srbiji da bi trebalo, ukoliko Gašić ne bude uskoro smenjen, da se bojkotuju sve pres konferencije SNS-a.

Odlaganje ispunjenja obećanja koje je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić javno dao u nekoliko navrata da će smeniti Bratislava Gašića sa mesta ministra odbrane Srbije je, prema mišljenju asocijacija onlajn medija, nedopustivo.

Stotinak novinara iz Niša učestvovalo je večeras u protestu „Novinari ne kleče/Predsedniče vlade održite obećanje“.

Novinari su se okupili ispred zgrade Narodnog pozorišta, a okupljenima se obratila dopisnica lista Danas Zorica Miladinović.

Ona je navela da se novinari nisu okupili samo zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić nije smenjen već i da bi ukazali na ozbiljne egzistencijalne probleme sa kojima se pripadnici ove profesije susreću.

Miladinović je rekla da novinari nemaju dobre sindikate, a u Srbiji nema ni dobrih medijskih zakona koji bi ih zaštitili.

Prema njenim rečima, novinari su delom i sami krivi za loš položaj u kome se nalaze jer su upali u autocenzuru i dozvolili vlasnicima medija da ih malim primanjma „drže u šaci“.

(www.serb.rs)