Prosvetari iščekuju poziv premijera

štrajk-prosvetnih-radnika-srbija-serb.rs

Štrajk upozorenja (foto:www.blic.rs)

Predstavnici sindikata prosvete očekuju da će narednih dana dobiti poziv premijera Aleksandra Vučića za sastanak, za koji tvrde da je danas trebalo da bude održan.

Prosvetari su 25. februara održali štrajk upozorenja u trajanju od jednog školskog časa, a za 12. mart su zakazali sednicu Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima.

Reč je o očekivanju prosvetara da se do kraja izađe u susret njihovim zahtevima, a pre svega za dva povećanja zarade, u aprilu i oktobru, u ukupnom iznosu od 11,3 odsto.

Predsednica Unije Jasna Janković tvrdi da je sastanak sa premijerom trebalo danas da se dogodi i da je poziv stigao na adresu četiri predsednika prosvetnih sindikata, 24. februara, preko kabineta ministra prosvete.

U mejlu je, kaže ona, bilo navedeno da će sastanak biti održan danas, a da će prosvetare primiti i premijer Vučić.

Ministar prosvete Srđan Verbić ranije je potvrdio da nije ispunjeno sve što je dogovoreno prošlogodišnjim sporazumom vlade i prosvetnih sindikata, ali da će razgovori biti nastavljeni.

„Da smo se danas videli sa premijerom, možda bi bilo lakše, jer bismo znali šta o našim zahtevima misli vlada, da li uopšte o njima razmišlja i u kom pravcu. Pošto se to nije desilo, pretpostavljamo da vlada nema nikakve odgovre na naše zahteve”, rekla je Janković Tanjugu.

I predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je Tanjugu da danas sigurno neće doći do sastanka, ali on očekuje poziv za razgovor iz vlade u sledeća dva, tri dana.

Tanjugu je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rečeno da će, kada budu znali za termin sastanka, o tome blagovremeno obavestiti sindikate i javnost.

(www.serb.rs)