Princ Čarls i Kamila u martu u Srbiji

camilla-parker-prince-charles-serb.rs

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom (foto:www.latintimes.com)

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom u martu će posetiti Srbiju u okviru petodnevne turneje po Balkanu, saopšteno je danas u Londonu.Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola u Beograd će doputovati 16. marta.

Zvaničan program će početi polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda 1915. godine i na Vojnom groblju Komonvelta, u znak sećanja na zajedničke borbe i žrtve vojnika iz Srbije, Velike Britanije i zemalja Komonvelta tokom Prvog svetskog rata, prenela je britanska mbasada.

Princ Čarls će zatim posetiti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, a potom prisustvovati sastanku verskih lidera iz pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i jevrejske zajednice.

Vojvotkinja od Kornvola će posetiti projekat porodične nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Djoković.

Drugog dana  posete Srbiji, princ Čarls će posetiti Novi Sad, gde će, kako je prenela britanska ambasada, uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetničkim delima i kulturnom nasledju.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat Muving mjuziums (Moving Museums) predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije „Zemlja živih“.

Vojvotkinja od Kornvola će biti gošća dogadjaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvođačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

U čast princa Čarlsa i njegove supruge u Skupštni Srbije biće priredjen prijem.

Tokom posete regionu od 14. do 19. marta kraljevski par boraviće i u Hrvatskoj, na Kosovu i u Crnoj Gori, gde će, kako je najavljeno, učestvovati u aktivnostima usmerenim ka promovisanju mira, razumevanja, obnavljanja kulturnog nasledja i osnaživanja položaja mladih u društvu.

Ovo je prva poseta princa od Velsa Srbiji od 1978, ali osma regionu.

(www.serb.rs)