Preminula Mira Stupica

mira-stupica-serb.rs

Čuvena srpska glumica Mira Stupica (foto:www.novosti.rs)

Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 94. godini života, javljaju „Večernje novosti“.

Pre samo dva dana diva našeg pozorišta proslavila je rođendan u krugu najbližih.

Rođena je kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, kao prvo dete u porodici. Roditelji su joj bili profesori matematike, koji su radili u gimnaziji. Dva brata, Predrag i Zoran, umrli su sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat – Bora.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu – „Boj na Kosovu“ u izvođenju neke putujuće trupe. Porodica se kasnije preselila u Gornji Milanovac, pa u Aranđelovac, pa u Beograd, gde se Mira Stupica prepustila magiji pozorišta.

Glumila je na scenama u Šapcu, Nišu, u Narodnom pozorištu i JDP-u, ali i u Parizu i Moskvi. Kao jedna od najvećih glumica sa ovih prostora, igrala je nebrojeno uloga od Nastasje Filipovne, preko Petrunjele, do baronice Kasteli.

Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“, festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana „Bakonja fra Brne“, početkom pedesetih godina prošlog veka, a potom igrala u filmovima „Jara gospoda“ , „U mreži“, „Stojan Mutikaša“, „Hanka“, „Delije“, „Krvava bajka“, „Doručak sa đavolom“. Poslednji filmovi bili su joj „Sedam i po“ i „Parada“.

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz „Bukvara“, zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili, a najmlađi je pamte kao Kristinu Trobozić u „Otvorenim vratima“.

Iza sebe je imala tri braka sa Mavidom Popovićem, Bojanom Stupicom i Cvijetinom Mijatovićem. Kako je govorila, period proveden sa Stupicom bio je i najplodonosniji u njenoj karijeri.

Napisala je i knjigu „Šaka soli“, koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proleća, kada se zbog moždanog udara lečila na Neurološkom odeljenju Urgentnog centra u Beogradu.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

(www.serb.rs)