Predstavnici MMF i EPS dogovorili:Iz EPS-a odlazi 2.000 ljudi

eps-srbija-mmf-serb.rs

MMF odlučio !!! (foto:novaekonomija.rs)

Predstavnici MMF i EPS dogovorili su da se problem prekobrojnih radnika rešava prevremenim penzionisanjem i dobrovoljnim odlaskom zaposlenih.

Po tom osnovu procenjuje se da bi skoro 2.000 ljudi do kraja godine moglo da napusti kompaniju. Izvor “Blica” blizak MMF tvrdi da je to formula koja ne bi izazvala nezadovoljstva sindikata.

– Dogovor je da se prevremeno penzionišu radnici koji do penzije imaju dve ili tri godine. Po tom osnovu bi firmu moglo da napusti nešto više od 1.000 ljudi. Tom broju treba dodati bar 800 radnika koji su pokazali interesovanje da uz adekvatnu otpremninu napuste EPS – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je takav model rešavanja viška zaposlenih predložio EPS.

– MMF je to prihvatio, ali uz uslov da do kraja godine pitanje viška mora da bude rešeno. Mora vrlo brzo da se izmeni kolektivni ugovor i definiše visina otpremnine. Sindikati ne pristaju na 200 evra po godini staža, što je suma koju je utvrdio MMF. Traži se način kako bi mogle da se ispalate uvećane otpremnine – kaže naš izvor.

U EPS niko nije želeo da komentariše saznanja “Blica”.

Sindikat: Objasniti MMF-u da EPS nema višak radnika

U javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS) nema viška zaposlenih i to treba objasniti Međunarodnom monetarnom fondu, a obećanje da će 5.000 zaposlenih do 2020. godine morati da napusti firmu dao je bivši generalni direktor Aleksandar Obradović bez ikakvog uvida u sistematizaciju, izjavio je predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević.

„Najpre treba otkloniti zablude prethodnog direktora, koji umesto da je naplatio 1,7 milijardi duga za neplaćenu struju, kupuje „audije“ i obećava MMF otpuštanje 1.000 radnika do kraja ove godine“, rekao je Đorđević za Politiku.

Đorđević je istakao da su od premijera Aleksandra Vučića zatražili da se sindikat sastane narednih dana sa MMF-om kako bi im predočili da EPS, ustvari, nema dovoljno radnika za sva mesta.

Fond mora da zna da 40 odsto rudara EPS-a, zbog teških uslova rada, ne dočeka penziju, a preostalih 60 odsto prima je najduže godinu dana, dodao je on.

Ukoliko bi se sprovela odluka MMF, EPS bi ostako bez radnika, rekao je Đorđević.

(www.serb.rs)