Poverenik upozorava gradonačelnika Niša

sabic-rodoljub-poverenik-javne-informacije-serb.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić (foto:www.dijalog.net)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je danas gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da bi formiranje posebne baze podatka o gradjanima koji su podneli tužbe protiv grada predstavljalo nedozvoljenu obradu ličnih podataka i kažnjiv prekršaj.

Poverenik je izrazio uverenje da je najava gradonačelnika nesmotren, emocionalan gest, a ne izraz ozbiljne namere, ali da se nezavisno od motiva, grad mora uzdržati od njene realizacije.

U saopštenju se navodi da poverenik očekuje da će grad upravo tako reagovati i o tome obavestiti i poverenika i javnost da bi se otklonilo nepotrebno uznemirenje gradjana kao i potreba eventualnog preduzimanja drugih mera iz nadležnosti poverenika.

Gradonačelnik Niša izjavio je da će grad formirati posebnu bazu podataka o gradjanima koji su podnosili tužbe protiv grada, kao i posebno radno telo koje će se baviti analizom tih podataka.

On je kazao da je cilj toga da se pronadje kompromisno rešenje izmedju grada i gradjana koji tuže grad zbog različitih potraživanja, ali i obrnuto, izmedju grada i onih gradjana koje grad tuži zbog različitih dugovanja.

(www.serb.rs)