Poverenik podseća na obavezno dostavljanje izveštaja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić (foto:www.dijalog.net)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je upozorio državne institucije i organe Srbije da su dužni da dostave godišnje izveštaje o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Izveštaji državnih organa koje treba da dostave do 20. januara naredne godine, predstavljaju osnovu za izradu godišnjeg izveštaja o stanju u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i oblasti zaštite podataka o ličnosti, koji Poverenik u martu svake godine, za prethodnu godinu, podnosi Narodnoj skupštini, a dostavlja predsedniku Republike, Vladi i Zaštitniku gradjana“, navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da je nedostavljanje izveštaja kažnjiv prekršaj.

Poverenik je rekao da će u zakonskom roku Narodnoj skupštini podneti izveštaj, ali je i dodao da godišnji izveštaj već dve godine nije razmatran u Skupštini Srbije.

„Ta činjenica je destimulativna i mislim dvostruko štetna. S jedne strane Narodna skupština sebe tako lišava informacija o stanju u dve važne oblasti ljudskih prava, odnosno impulsa potencijalno korisnih za eventualne zakonodavne intervencije u tim oblastima. S druge strane, to je svakako loša poruka za druge organe vlasti, budući da je Narodna skupština, kao najviši organ zakonodavne vlasti valjda poslednja od koje bi trebalo očekivati neizvršavanje obaveza koje ima po zakonu i sopstvenom Poslovniku“, naveo je Šabić.

Izveštaj povereniku dužni su da podnesu svi državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja.

(www.serb.rs)